Tetszett a cikk?

Az aszály okozta károk enyhítésére 60 milliárd forintot különít el a kormány a mezőgazdasági termelők számára - jelentette be Medgyessy Péter kormányfő.

A miniszterelnök elmondta: az összegből 50 milliárd forintot kedvezményes lejáratú hitel formájában juttatnak azoknak az üzemeknek, gazdáknak, akiknél a hozamkiesés - az elmúlt három év termését alapul véve - meghaladja a 20 százalékot, 10 milliárd forintot pedig vissza nem térítendő támogatásként kaphatnak azok, akiknél a kár mértéke 30 százalék feletti. "Mindez a szántóföldi, a szőlő-, a gyümölcságazatot érinti, valamint az erdőtelepítőket, a fólia alatt növényt termesztőket és a halászati ágazatot" - mondta a kormányfő.
A miniszterelnök kijelentette, az ötvenes évek óta nem volt a mostanihoz hasonló súlyos aszályhelyzet az országban, s a természet okozta kár anyagi hatását tekintve nagyobb, mint amit a tavalyi árvíz idézett elő. A döntés szerint a károk mérséklésére termelőegységenként legfeljebb 250 millió forint hitel vehető fel ötéves futamidővel, egyéves türelmi idővel. A hitel kamattámogatással párosul, ami a jegybanki alapkamat 70 százaléka.
Medgyessy Péter arról is szólt, hogy a kárenyhítő támogatások szabályozásának részleteit a földművelésügyi és a pénzügyi tárca közösen a következő tíz napban dolgozza ki. Ezt követően az érintettek a megyei földművelésügyi hivatalokhoz, illetve a falugazdászokhoz fordulhatnak igényükkel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak