Tetszett a cikk?

Gerhard Schröder német kancellár pénteken sürgette az Európai Központi Bankot (EKB), hogy nyíltpiaci beavatkozással csökkentse az euró árfolyamát, és így segítse az európai exportot. Az EKB elnöke szerint azonban a bank már mindent megtett a gazdasági növekedés támogatására, így most a kormányoknak kell lépni az ügyben.

Fölteszem, hogy az EKB vezetésének bölcs tagjai minden nap mérlegelik a kérdést, vajon eleget tettek-e a dollár-euró árfolyam vonatkozásában azért, hogy fenntartsák az európai export versenyképességét - idézte a kancellár nyilatkozatát a brit Financial Times pénteki száma.
Az EKB elnöke, Wim Duisenberg az utóbb napokban többször is úgy nyilatkozott - legutóbb csütörtökön, amikor az EKB változatlanul, a június elején fél százalékpontos csökkentéssel beállított 2 százalékon hagyta a bank irányadó kamatminimumát -, hogy az EKB igenis mindent megtett már a gazdasági növekedés támogatására, kamata megfelel a jelenlegi körülményeknek. Szerinte most már a kormányok "nem mutogathatnak az EKB-ra", hanem rajtuk a sor, hogy a szükséges reformokkal ösztönözzék a növekedést. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról