Tetszett a cikk?

Az iraki távközlési minisztérium közleménye szerint az egyiptomi Orascom Telecommunications köré csoportosult konzorcium, a kuvaiti National Mobile Telecommunications konzorciuma, valamint a szintén kuvaiti MTC által vezetett csoport nyert kétéves GSM-szolgáltatói licencet Irakban.

Az egyiptomi OT Bagdadban és Közép-Irakban, az MTC Dél-Irakban, míg a National Mobile Telecommunications, másik nevén Wataniya Telecom Észak-Irakban építheti ki hálózatát. Mindegyik konzorciumnak vannak iraki és más arab országokbeli résztvevői is. A közép-iraki konzorciumnak palesztin tulajdonosi érdekeltsége is van.
A tender nyerteseinek megnevezésével eldőlt a korábbi kérdés, hogy Irak a GSM (Global System for Mobile Communications), vagy pedig az amerikai CDMA mobil távközlési technológia mellett teszi-e le a voksot. A GSM technológia átvétele mellett szólt, hogy a környező országok is azt vezették be, így az amerikai technológia bevezetése komoly hátrányokkal járt volna a felhasználók számára. Az amerikai cégek, sőt még szenátorok is mindent bevetettek annak érdekében, hogy nemzeti érdekekre, amerikai munkahelyek megőrzésére és az amerikai cégek nyereségének biztosítására hivatkozva elérjék a CDMA technológia bevezetését Irakban. A licencek odaítélését a háború utáni Irak legjövedelmezőbb üzleteinek tekinti a nemzetközi közvélemény, már csak azért is, mert a mobiltelefonok Szaddám Huszein uralma alatt be voltak tiltva, így az ország szűz piacot jelent.
A bahreini Batelco már közvetlenül a háború befejezését követően megkezdte egy GSM-hálózat telepítését, a koalíciós hatóság azonban betiltotta tevékenységét, és kivonulásra utasította a céget. Egy rövid ideig egy kuvaiti szolgáltató hálózata is elérhető volt Bagdadban. Az amerikai hadsereg és a segélyszervezetek a csődbe jutott WorldCom Inc által telepített, és annak utódja, az MCI által üzemeltetett amerikai technológiát alkalmazó mobiltelefon-rendszert használják, ebből azonban az irakiak ki vannak zárva. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót