Tetszett a cikk?

A donor-országok és nemzetközi szervezetek hétvégi, Abu Dabibe tervezett találkozójukon vitatják meg, hogy mire költik az iraki újjáépítésre szánt dollármilliárdokat – közölte az AFP hírügynökség.

Egy évvel az iraki háború lezárását követően a villanyáram-, és ivóvízellátás még mindig akadozik, a milliárdos újjáépítések előkészületei azonban már megindultak. Az Egyesült Államok több mint 18 milliárd dollárt különített el az iraki rekonstrukcióra, míg a tavaly októberi madridi csúcson a többi donor-ország legalább 13 milliárdot dobott össze ugyanerre a célra. Az iraki kormány szerint főként az úthálózat, az oktatás, az egészségügy és az elektromos áram rendbehozatala sürgető. Japán is 120 millió dollárt költött a háború óta újjáépítésre és humanitárius segélyekre, míg ez az összeg 2005 márciusáig összesen 1,5 milliárd dollárra rúghat majd – közölte egy Bagdadban szolgáló japán diplomata.Tokió 2007-ig további 3,5 milliárdnyi segítséget nyújt majd.Tröszt-alapok formájában két nemzetközi szervezet, az ENSZ és a Világbank is összegyűjtött némi pénzt: a Világbank az első évben legalább 600 millió dollárt ad, míg az ENSZ egymilliárd dollárral segít. A Világbank a Nemzetközi Monetáris Alappal együtt tervezi, hogy további pénzeket pumpál az iraki gazdaságba, így például segíteni kívánja a helyi vállalkozókat.(AFP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!