Tetszett a cikk?

Az Európai Unió hatoldalas feljegyzésben ismeri el, hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolata nem elég hatékony és hiányzik belőle az átfogó stratégia – írja a Financial Times.

A kritikus megjegyzéseket tartalmazó jelentés - a brit gazdasági lap információi szerint - hétfőn kerül az EU külügyminiszterei elé. Az értékelés azért különösen zavarba ejtő, mert az uniós vezetők 1999-ben kimondottan Oroszországra szabott közös stratégiát fogadtak el. Miközben az EU május 1-én tíz új tagországot vesz fel soraiba, közülük nyolc volt kommunista államot, Oroszország nem fogadja el az új tagállamokra vonatkozó EU-partneri viszony bővítését, és a PCA-t, vagyis a szovjet utódállamokkal kötött Partnerségi és Együttműködési Megállapodást. Leginkább azért nem, mert a PCA értelmében az új tagállamok a jelenleginél alacsonyabb vámtételekkel exportálhatnak Oroszországba.Az egységes EU-politika hiányát bíráló feljegyzést a múlt év novemberében Rómában tartott EU-Oroszország csúcstalálkozó ihlette, amikor az EU soros elnöki tisztét betöltő Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök - az EU-irányelveit figyelmen kívül hagyva – eltekintett Vlagyimir Putyin orosz elnök az emberi jogokat semmibe vevő csecsenföldi politikájának, valamint a globális környezeti fenyegetésről szóló kiotói egyezményt elutasító álláspontjának bírálatától.(FT)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt