A jegybank az idei évre alacsonyabb bruttó hazai termék (GDP) bővülést, és magasabb inflációt vár. A forint a várt inflációs bejelentés hatására erősödött.

Hétfőn nyilvánosságra hozott előrejelzésében a Magyar Nemzeti Bank az idei évre 3,1 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést vár, szemben a korábbi prognózisában szerepelt 3,2 százalékkal. A jegybank a jövő évre 3,2 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg novemberben 3,6 százalékot várt.A központi bank legfrissebb előrejelzése szerint az államháztartás hiánya az idén ESA szerint 5,3 százalék, jövőre 4,3 százalék lehet. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén a GDP 7,8 százaléka lehet az újra befektetett jövedelmekkel együtt; korábban a jegybank 8,1 százalékot jelzett előre. Jövőre ez 6,6 százalékra csökkenhet.Változatlanul hagyta a Monetáris Tanács az alapkamat 12,5 százalékos szintjét hétfői ülésén. Az ülés után kiadott közlemény szerint a jövő évi 4 százalékos inflációs cél csak szigorú monetáris politika és fiskális konszolidáció mellett érhető el, s feltétel az inflációs várakozások mérséklődése is. Ha ez utóbbi nem következne be, az inflációs várakozások emelkedése szükségessé teheti a monetáris kondíciók szigorítását.A jegybank szintén hétfőn hozta nyilvánosságra inflációs előrejelzését, amelyben a korábbi 5,9 százalékról 6,9 százalékra módosította a 2004 december/decemberi inflációra vonatkozó prognózisát, az idei éves infláció ütemét pedig 6,6 százalékról 7,4 százalékra emelte. A prognózis szerint 2005 decemberében a 12 havi pénzromlás 4,3 százalék lesz, a korábban jelzett 4 százalékkal szemben, az éves átlagos infláció 2005-ben 4,7 százalék, a korábban várt 4,2 százalékkal szemben.Az MNB inflációs jelentésének közzététele előtt 261,80 forint körül jegyezték az eurót, a jelentés közzététele után mintegy 1,60 forinttal gyengébben, 260,25/50 forinton kereskedtek a közös valutával. Kereskedők annak tulajdonítják a forint erősödését, hogy a piac lényegében arra számított, amit a jegybanki jelentés tartalmazott: felfelé korrigált inflációra és redukált gazdasági növekedésre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása