Tetszett a cikk?

A jegybank az idei évre alacsonyabb bruttó hazai termék (GDP) bővülést, és magasabb inflációt vár. A forint a várt inflációs bejelentés hatására erősödött.

Hétfőn nyilvánosságra hozott előrejelzésében a Magyar Nemzeti Bank az idei évre 3,1 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést vár, szemben a korábbi prognózisában szerepelt 3,2 százalékkal. A jegybank a jövő évre 3,2 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg novemberben 3,6 százalékot várt.A központi bank legfrissebb előrejelzése szerint az államháztartás hiánya az idén ESA szerint 5,3 százalék, jövőre 4,3 százalék lehet. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén a GDP 7,8 százaléka lehet az újra befektetett jövedelmekkel együtt; korábban a jegybank 8,1 százalékot jelzett előre. Jövőre ez 6,6 százalékra csökkenhet.Változatlanul hagyta a Monetáris Tanács az alapkamat 12,5 százalékos szintjét hétfői ülésén. Az ülés után kiadott közlemény szerint a jövő évi 4 százalékos inflációs cél csak szigorú monetáris politika és fiskális konszolidáció mellett érhető el, s feltétel az inflációs várakozások mérséklődése is. Ha ez utóbbi nem következne be, az inflációs várakozások emelkedése szükségessé teheti a monetáris kondíciók szigorítását.A jegybank szintén hétfőn hozta nyilvánosságra inflációs előrejelzését, amelyben a korábbi 5,9 százalékról 6,9 százalékra módosította a 2004 december/decemberi inflációra vonatkozó prognózisát, az idei éves infláció ütemét pedig 6,6 százalékról 7,4 százalékra emelte. A prognózis szerint 2005 decemberében a 12 havi pénzromlás 4,3 százalék lesz, a korábban jelzett 4 százalékkal szemben, az éves átlagos infláció 2005-ben 4,7 százalék, a korábban várt 4,2 százalékkal szemben.Az MNB inflációs jelentésének közzététele előtt 261,80 forint körül jegyezték az eurót, a jelentés közzététele után mintegy 1,60 forinttal gyengébben, 260,25/50 forinton kereskedtek a közös valutával. Kereskedők annak tulajdonítják a forint erősödését, hogy a piac lényegében arra számított, amit a jegybanki jelentés tartalmazott: felfelé korrigált inflációra és redukált gazdasági növekedésre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta