Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia két évig nem részesíti szociális juttatásokban az EU új tagállamaiból érkező munkavállalókat és egy regisztrációs rendszert is bevezet majd részükre.

Az új uniós tagországok polgárai szabadon jelentkezhetnek és be is tölthenek nagy-britanniai munkahelyeket, bár ettől kezdve fizetniük kell a szociális járulékokat. A juttatásoknak csak két év múlva válnak haszonélvezői – ismertette David Blunkett belügyminiszter május 1-től érvényes munkavállalási feltételeket. Aki ezen járulékok fizetésére nem képes, annak nem lesz lehetősége a munkavégzés folytatására.A jelenleg érvényes rendszerben háromhavi folyamatos, életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodást és legális jövedelmet kell igazolni ahhoz, hogy az uniós munkavállaló brit szociális juttatásokat vehessen igénybe. A brit gazdaság sok területen munkaerőhiánnyal küszködik, és a kormány örömmel venné, ha a betöltetlen állásokra az új EU-tagállamokból érkeznének munkavállalók. Fel kell azonban ismerni, hogy néhányukat jó eséllyel csak a brit jóléti rendszer vonzza majd az országba, ezért "értelmes megoldásnak tűnik a hozzáférhetőség korlátozása egy ideig" - írják brit lapok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan