Tetszett a cikk?

Amerikai kutatások szerint Szaúd-Arábiának ez elkövetkező évekre tervezett mennyiségnél jóval több olajat kellene termelnie ahhoz, hogy a globális energiaigényeket kielégítse – írja a The New York Times.

Szakértők szerint Szaúd-Arábia 2011-ben 10,15 millió hordó olajat termel majd naponta, ami körülbelül a jelenlegi termelésnek felel meg. Ugyanakkor az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatalának kutatása szerint a királyságnak napi 19,6 millió hordó olajat kellene termelnie 2010-ig és napi 19,5 millió hordót 2020-ig, ahhoz, hogy a globális energiaigényeket kielégítse.Szaúd-Arábia a vezető külföldi olaj exportőre az Egyesült Államoknak, a világ vezető energiafogyasztójának. Ha a szaúdi termelés csökken, az jelentős következményekkel járna – figyelmeztetnek szakértők. Más nagy termelők - például Irak vagy Oroszország - nem rendelkeznek olyan hatalmas olajlelőhelyekkel, mint a szaúdi Saudi Aramco, s így a szaúdi hiányt nem tudnák pótolni. Noha az elmúlt harminc évtizedben vezető olajexportőr Szaúd-Arábia nem fogyott ki az olajból, szakértők szerint egyre nehezebbé és drágábbá válik annak kitermelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját