Tetszett a cikk?

Jacques Chirac kedden az Országházban, az Európa jövőjéről mondott beszédében síkraszállt az európai alkotmány mellett. Szerinte az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal.

„Fogadjuk el az alkotmányt, (...) mihelyt lehet. Szavazzunk bizalmat az ír EU-elnökségnek, és bízzuk meg a jövő hónapi csúcstalálkozón (...) a szükséges kezdeményezések megtételével” - mondta a francia elnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten, Mádl Ferenc államfő és Medgyessy Péter miniszterelnök meghívására.Az alkotmány kisebbségekre vonatkozó részéről a francia elnök azt mondta, Franciaország történelme, jogi hagyományai miatt másként közelíti meg a témát, mint Magyarország. Chirac síkra szállt amellett, hogy az alkotmány segítségével tegyék könnyebbé az Európai Tanácsban a döntéshozatalt, ahol csak lehet, helyettesítsék a működést akadályozó egyhangú döntés szabályát a minősített többségi szavazással, "a több és jobb Európa érdekében".A francia elnök szerint az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal, „ahogyan ez az előző bővítések során is történt”. Megjegyezte, hogy amikor Franciaország nemrég emlékeztetett az EU és tagállamai számára kötelező költségvetési fegyelemre, "ezzel nem ezt a szükséges erőfeszítést akarta megkérdőjelezni".Chirac úgy véli, Magyarország az elmúlt 15 évben bátran szembenézett minden kihívással és felküzdötte magát az unió követelményeinek magaslatára. Kitért arra: Franciaország erősen támogatja a demokratikus és gazdasági reformok folyamatát végigkísérő és elősegítő magyar kezdeményezéseket a Balkán térségében és Ukrajnában.Szólt arról, hogy a francia vállalkozók számára Magyarország kiválasztott ország, "az egyik legfontosabb viszonyítási pont Közép-Európában". Chirac arról is beszélt, támogatja a budapesti francia nyelvű egyetem tervét és örül annak is, hogy Magyarország nemsokára megfigyelői státusszal csatlakozik a frankofon országok családjához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen