Jacques Chirac kedden az Országházban, az Európa jövőjéről mondott beszédében síkraszállt az európai alkotmány mellett. Szerinte az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal.

„Fogadjuk el az alkotmányt, (...) mihelyt lehet. Szavazzunk bizalmat az ír EU-elnökségnek, és bízzuk meg a jövő hónapi csúcstalálkozón (...) a szükséges kezdeményezések megtételével” - mondta a francia elnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten, Mádl Ferenc államfő és Medgyessy Péter miniszterelnök meghívására.Az alkotmány kisebbségekre vonatkozó részéről a francia elnök azt mondta, Franciaország történelme, jogi hagyományai miatt másként közelíti meg a témát, mint Magyarország. Chirac síkra szállt amellett, hogy az alkotmány segítségével tegyék könnyebbé az Európai Tanácsban a döntéshozatalt, ahol csak lehet, helyettesítsék a működést akadályozó egyhangú döntés szabályát a minősített többségi szavazással, "a több és jobb Európa érdekében".A francia elnök szerint az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal, „ahogyan ez az előző bővítések során is történt”. Megjegyezte, hogy amikor Franciaország nemrég emlékeztetett az EU és tagállamai számára kötelező költségvetési fegyelemre, "ezzel nem ezt a szükséges erőfeszítést akarta megkérdőjelezni".Chirac úgy véli, Magyarország az elmúlt 15 évben bátran szembenézett minden kihívással és felküzdötte magát az unió követelményeinek magaslatára. Kitért arra: Franciaország erősen támogatja a demokratikus és gazdasági reformok folyamatát végigkísérő és elősegítő magyar kezdeményezéseket a Balkán térségében és Ukrajnában.Szólt arról, hogy a francia vállalkozók számára Magyarország kiválasztott ország, "az egyik legfontosabb viszonyítási pont Közép-Európában". Chirac arról is beszélt, támogatja a budapesti francia nyelvű egyetem tervét és örül annak is, hogy Magyarország nemsokára megfigyelői státusszal csatlakozik a frankofon országok családjához. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!