Nagy-Britannia után Írország is korlátozná az idén csatlakozó új EU-tagállamokból érkező munkavállalók szociális juttatásait – jelentette be Bertie Ahern ír miniszterelnök. Eddig a szigetország volt az egyetlen jelenlegi tagállam, amely nem korlátozta volna a munkaerőáramlást.

„Ha komoly nehézségeket tapasztalunk a hazai munkaerőpiacon, akkor megvan a lehetőségünk arra, hogy újra bevezessük a munkavállalási engedélyek kötelezettségét” – idézte Ahernt az EU Observer. „De remélem, ez nem fog megtörténni” – tette hozzá a kormányfő. Szerinte viszont mindenképpen biztosítani kell, hogy az új tagállamokból érkező munkavállalók ne használják ki rosszindulatúan Írország szociális juttatási rendszerét. Ennek megelőzésére bizonyos szociális korlátozásokat is bevezetne az ír kormány.Mindeddig az írek nem tervezték a csatlakozó országokból érkezők munkavállalásának korlátozását. A pálfordulásra az adhatott okot – írja az EU Observer – hogy nyitottságával Írország egyedül maradt a tagállamok között, és legutoljára Nagy-Britannia is a frissen EU-polgárrá váló munkavállalók szociális juttatásainak megnyírbálása mellett döntött.Svédországban még nem döntöttek, hogy megnyitják-e a helyi munkaerőpiacot a csatlakozó államok előtt. Az EU Observer szerint az ellenzék négy jobbközép pártja a hétvégén titkos megbeszéléseket tartott, és úgy döntött, hogy a szociáldemokrata kormánnyal szemben támogatná a munkavállalók fogadását – de csak a szociális juttatások egyidejű korlátozásával.A svédek 66 százaléka viszont nem szeretné korlátozni a hazai munkaerőpiac megnyitását a csatlakozók előtt – erről számolt be a Dagens Nyheter című svéd lap kedden. „Ez nagyon pozitív, és a svéd emberek nyitottságát bizonyítja” – idézte a lap Jöran Hagglundot, az egyik jobbközép párt titkárát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen