Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A piac pontosan erre számított, sőt, egyes európai kormányfők - Gerhard Schröder német kancellár és Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök - múlt heti, csökkentést követelő sürgetése csak erősítette a meggyőződést, hogy a bank nem enged a politika nyomásának. Biztosra vehető, hogy az EKB kormányzótanácsában is vannak már, akik kamatcsökkentésre hajlanak, de csütörtökön még a változatlanság hívei győztek, akik úgy érzik, hogy a kamatszint kellőképpen támogatja a gazdasági növekedést.Az inflációs helyzet nem akadálya a további csökkentésnek. A hivatalos előzetes becslés szerint a tizenkét havi infláció 1,6 százalékra csökkent februárban az euróövezet átlagában a januári 1,9 százalékról, még jobban elmaradva az EKB tizenkét hónapra 2 százalékos célszámától. Nem egészen rózsásak a fellendülés kilátásai sem. Az Európai Bizottság ugyancsak csütörtökön közölte legfrissebb becslését arról, hogy euróövezetben mind az első, mint a második negyedévben 0,3-0,7 százalék közötti GDP-növekedés várható. Az EU-bizottság eszerint nem javított a várakozásán az előrejelzés első, februári kiadása óta.Az euróövezet gazdasági növekedése tavaly 0,4 százalékos volt - közölték az EU statisztikai hivatalában szintén csütörtökön második becslésként, megerősítve a február közepén kiadott első becslést. Az utolsó negyedévben 0,6 százalékos, a harmadik negyedévben 0,3 százalékos, a másodikban 0,1 százalékos, az elsőben 0,7 százalékos volt az átlagos gazdasági növekedés az euróövezetben, rendre az egy évvel azelőttihez képest. Az euróövezet átlagos GDP-je 0,85 százalékkal bővült 2002-ben, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után.Az elemzők változatlanul úgy vélik, hogy a következő hónapokban, talán már májusban csökkenteni kényszerül az EKB, most azonban szemlátomást haladéknak vélték a döntéshozók, hogy az elmúlt hetekben, részint a kamatcsökkentési várakozások miatt, részint a biztató amerikai adatok miatt, visszaesett az euró a korábban elérti csúcsokról.A csütörtöki kamatdöntés után negyed órával az euró 1,2165 dollár volt a londoni bankközi piacon, a döntést közvetlenül követő 1,2186 dollár helyett. A döntés előtt néhány pillanattal 1,2206 dollár volt. Reggel 1,2203-1,2229 dollár között drágult. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban