Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A piac pontosan erre számított, sőt, egyes európai kormányfők - Gerhard Schröder német kancellár és Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök - múlt heti, csökkentést követelő sürgetése csak erősítette a meggyőződést, hogy a bank nem enged a politika nyomásának. Biztosra vehető, hogy az EKB kormányzótanácsában is vannak már, akik kamatcsökkentésre hajlanak, de csütörtökön még a változatlanság hívei győztek, akik úgy érzik, hogy a kamatszint kellőképpen támogatja a gazdasági növekedést.Az inflációs helyzet nem akadálya a további csökkentésnek. A hivatalos előzetes becslés szerint a tizenkét havi infláció 1,6 százalékra csökkent februárban az euróövezet átlagában a januári 1,9 százalékról, még jobban elmaradva az EKB tizenkét hónapra 2 százalékos célszámától. Nem egészen rózsásak a fellendülés kilátásai sem. Az Európai Bizottság ugyancsak csütörtökön közölte legfrissebb becslését arról, hogy euróövezetben mind az első, mint a második negyedévben 0,3-0,7 százalék közötti GDP-növekedés várható. Az EU-bizottság eszerint nem javított a várakozásán az előrejelzés első, februári kiadása óta.Az euróövezet gazdasági növekedése tavaly 0,4 százalékos volt - közölték az EU statisztikai hivatalában szintén csütörtökön második becslésként, megerősítve a február közepén kiadott első becslést. Az utolsó negyedévben 0,6 százalékos, a harmadik negyedévben 0,3 százalékos, a másodikban 0,1 százalékos, az elsőben 0,7 százalékos volt az átlagos gazdasági növekedés az euróövezetben, rendre az egy évvel azelőttihez képest. Az euróövezet átlagos GDP-je 0,85 százalékkal bővült 2002-ben, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után.Az elemzők változatlanul úgy vélik, hogy a következő hónapokban, talán már májusban csökkenteni kényszerül az EKB, most azonban szemlátomást haladéknak vélték a döntéshozók, hogy az elmúlt hetekben, részint a kamatcsökkentési várakozások miatt, részint a biztató amerikai adatok miatt, visszaesett az euró a korábban elérti csúcsokról.A csütörtöki kamatdöntés után negyed órával az euró 1,2165 dollár volt a londoni bankközi piacon, a döntést közvetlenül követő 1,2186 dollár helyett. A döntés előtt néhány pillanattal 1,2206 dollár volt. Reggel 1,2203-1,2229 dollár között drágult. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia