A lengyel parlament alsóháza első olvasatban megszavazta Jerzy Hausner gazdasági miniszter takarékossági tervének első három törvényjavaslatát.

A döntés azt jelenti, hogy az előnyugdíjak, nyugdíjak, járadékok, a mezőgazdasági társadalombiztosítás és a foglalkoztatási támogatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatok a rendkívüli szejmbizottság elé kerülhetnek – adta hírül az MTI. A szejm nem járult hozzá a javaslatok elutasításához már első olvasatban, ahogyan azt az ellenzék kívánta a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform kivételével. A liberális párt támogató szavazata kisebb meglepetés, mert a voksolás előtt még úgy tűnt, csak néhány elemét támogatják a törvénycsomagnak, az egészet nem.A Hausner-terv 2007-ig összesen hozzávetőleg 54 milliárd zloty (53 forint/zloty) megtakarítást irányoz elő, amelyből mintegy 20 milliárd zlotyt tesznek ki a szociális területen tervezett kiadáscsökkentések. A kisebbségi Miller-kormány a csomag elutasítása esetére kilátásba helyezte lemondását és előre hozott parlamenti választások megrendezését. A szejm döntése azonban most lehetővé teszi neki, hogy 2005 őszéig tartó mandátumát kitölthesse.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét