Az amerikai Fortune magazin tavaly is megkérdezte a világ 346 nagyvállalatának vezetőjét, mely cégeket tartját iparáguk legjobbjainak. Az első tízbe egyetlen nem amarikai cég futott be, a japán Toyota.

A Fortune magazin felmérésében a világ tízezer vállalatvezetője, igazgatója és elemzője segített a tavaly ősszel kiküldött kérdőívek kitöltésével. A világon 346 vállalat munkatársa helyezte el a cégeket saját iparágában, kilenc jellemző alapján. A kérdőívekben a tíz legjobb vállalkozást is fel kellett tüntetni.A Fortune a világ legjobbnak tartott vállalatáról összeállított listáján zömmel a hagyományos iparágak nagyjai lettek ismét befutók. Az elsők megint amerikai cégóriások: a világelső hipermarketlánc Wal-Mart, a rakétáktól az erőműveken át villanykörtét is gyártó General Electric, a szoftvermonopólium Microsoft és a pelenkaóriás Johnson & Johnson már tavaly is vezették a listát. A megkérdezett amerikai vállalkozások ezeket látták 2003 legsikeresebb vállalkozásainak, mivel profit, piaci részesedés és részvényárfolyam tekintetében is javítottak előző évi teljesítményükön – és nem utolsósorban piacvezetők.A lista első tíz helyezettje közé egyetlen nem amerikai cégnek sikerült bekerülnie, a japán Toyotának. Vélhetően nem kis részben azért, mert a Toyota volt az egyetlen a nagy japán autógyártó között, amelynek sikerült megőriznie függetlenségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP