Tetszett a cikk?

A tavalyi év második felében mért élénkülést a termelés oldaláról az ipar alapozott meg, ám hozzájárult a növekedéshez a beruházás is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH szerint a nemzetgazdaság összes beruházása 2003-ban 3,1 százalékkal, ezen belül a IV. negyedévben 4,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A növekedési ütem alacsonyabb volt, mint 2002-ben, akkor a ráta 7,8 százalék volt. A tavalyi növekedés az adatok szerint lényegében azonos volt a 2001. évi 3,2 százalékkal.A KSH kimutatás alapján 2003-ban 35,5 ezer lakás épült fel, 13 százalékkal több, mint az előző évben. A lakásépítés növekedési üteme gyakorlatilag megegyezett a 2002. évivel.Az adatok szerint a gazdaság lassú élénkülését 2003-ban a külső pénzügyi egyensúly romlása és javuló, de még továbbra is igen magas államháztartási deficit kísérte. A folyó fizetési mérleg deficitje 2003-ban 4,6 milliárd eurót tett ki az előzetes adatok szerint, ami az előző évinél 1,8 milliárd euróval magasabb.Az államháztartás hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 2003-ban 1 054 milliárd forint volt, 526 milliárddal kevesebb, mint 2002-ben. A deficit 70 százaléka a központi büdzsében jelent meg, a többi a társadalombiztosítási alapokban.A fogyasztói árak növekedése 2003-ban az előző évinél 0,6 százalékponttal kisebb, 4,7 százalék volt. A már rendelkezésre álló idei januári adatok az ütem további jelentős gyorsulását jelzik.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról