A 15 évesnél fiatalabbak számára teljesen ingyenes marad a fogászati kezelés, amely tartalmazza a rendszeres fogászati ellenőrzéseket is.

„A fogak állapota teljes mértékben a higiéniai előírások megtartásától függ, ezért kézenfekvő, hogy akinek hanyagsága miatt rosszak a fogai, az maga térítse a kezelés költségeit” – véli a pozsonyi Új Szónak nyilatkozó Rudolf Zajac egészségügyi miniszter. Néhány sztomatológiai kezelés esetében kivételt tesz a törvény: azok, akiknek genetikai adottságaik miatt romlanak fogaik, továbbra is a biztosító téríti a kezelés költségeit.A fogászati kezelés árának betegekkel való megfizettetését indokolja a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) felmérése is, amely szerint az embereknek sokkal több rossz foguk van azokban az országokban, ahol teljesen ingyenes a fogászati kezelés. A felmérést 12 éves korú gyerekeken végezték, a legrosszabb a helyzet Romániában, ahol a gyerekeknek átlagosan több mint hét foga hiányzik vagy már kezelésre szorult. Szlovákia az utolsó harmadban szerepel, a 12 éves gyerekeknek átlagosan 4,5 fogát kezelte már orvos. A felmérés szerint a legjobb fogakkal Svájc, a Benelux és a skandináv államok lakosai rendelkeznek, ahol a kezeléseket teljes mértékben a beteg fizeti. Ott átlagosan kevesebb mint egy rossz foguk van a 12 éveseknek.A szlovák egészségügyi minisztérium 10 éves átmeneti időszakkal számol, ez alatt a 15 évnél idősebbek fogászati kezelésének egy részét továbbra is a biztosító téríti – tudósít az Új Szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben