Tetszett a cikk?

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) fejlesztési támogatásainak 30 százalékát kapta tavaly Oroszország.

Az EBRD legnagyobb projektje is Oroszországé lett az elmúlt évben: ez egy 230 millió eurós útépítési befektetés. A londoni székhelyű kormányközi fejlesztési bank huszonhét oroszországi befektetéshez összesen 1,1 milliárd eurót folyósított tavaly, valamivel kevesebbet mint 2002-ben.A bank összes tavalyi befektetése pedig elérte a 3,7 milliárd eurót, és minden eddiginél több magánbefektető tőkéjét tudta mozgósítani: összesen 2,7 milliárd euró privát forrást vont be befektetéseibe - derül ki az EBRD sajtóközleményéből.A befektetések értéke tavaly kissé csökkent a 2002. évi csúcshoz képest, ám ez a visszaesés csupán látszólagos. Főként azzal magyarázható, hogy az utalások értékét euróban számolják, miközben az EBRD számos projekthez dollárban adott pénzt, és ennek árfolyama tavaly sokat romlott.Az EBRD amúgy jól járt közép-európai és közép-ázsiai befektetéseivel, a régió ugyanis gyorsabban növekedett, mint a világ többi része. A bank profitja a tavaly előtti 108,1 millió euróról 378,2 millió euróra nőtt, elsősorban a bank részvényportfoliója jó teljesítményének köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!