A kormányzat karcsúsítására és átalakítására tett ígéretet Mihail Fradkov új orosz miniszterelnök. Célja hogy megtisztítja a felesleges bürokráciától az országot, mely lassítja az orosz gazdaság működését.

Fradkov a Duma előtt tartott beszédében - miután megszavazták kinevezését - hangot adott abbéli szándékának, hogy az ex-miniszterelnök Kaszjanov gyakorlatával szemben lefaragjon a 24 minisztert és 6 miniszterelnök helyettest foglalkoztató kormányból és a hozzá kapcsolódó állami bürokráciából. "Kevesebb minisztérium fenntartását tervezzük, ám azok nagyobb önállóságot és felelősséget kapnak.”Találgatások indultak a liberális pénzügyminiszter Alekszander Kudrin jövőjét illetően, akinek bár mozgásterét igencsak csökkentették, orosz politikai elemzők szerint nagyban befolyásolja a reformok kimenetelét. A radikális kormány karcsúsítás vélhetően a Kraszjanov csapat kulcsfiguráinak, többek közt a helyettes-miniszterelnökök Viktor Krisenko, Borisz Aljosin és a gazdasági fejleszési miniszter German Grev menesztését hozhatja.Az orosz olajexport bár javítottt a gazdaság helyzetén, de a korrupció és az aktatologatás hátráltatja a fejlődést, mindamellett égető szükség van a kiskereskedelem fejlődésére - írja a Reuters. Putyin, aki biztos a március 14-i választások megnyerésében, miután február végén eltávolította a Kaszjanov-kormányt, ígéretet tett hogy világos célokat fogalmaz meg új kormányával a következő négy évre.„Fedkovnak bár lehetnek elgondolásai az új kormánytagokkal kapcsolatban, a kinvezésük nagyrészt Putyin beleegyezéstől függenek majd” - figyelmeztetett Jevgenyij Gavrilenkov, a Trojka Gyialog orosz befektetési bank vezető közgazdásza. Az új miniszterelnök politikai törekvései tükrözik majd Putyin szándékait, hangsúlyt fektetve a gazdasági növekedésre, a haderő reformra és a cégek adóterheinek csökkentésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól