Kína idén csak 7 százalékos gazdasági növekedést szeretne a tavalyi 9 százalék helyett. A kormány eközben igyekszik csökkenteni a hatalmas jövedelemkülönbséget a gazdag tengermelléki területek és a szegényebb belső országrészek között – mondta a kínai parlament pénteki ülésén Wen Jiabao miniszterelnök.

„A kormány a parasztok millióinak életszínvonalát szeretné növelni, és fenntartani a városi és a vidéki lakosság életszínvonal-növekedésének egyensúlyát” - nyilatkozta a miniszterelnök a pekingi nagy népi nemzetgyűlésen, amelynek fő témája a társadalmi különbségek növekedésének megfékezése volt – tudósít a CNN.A kínai kormány csökkenti a mezőgazdasági adóját, és támogatásokat nyújt a parasztságnak. A világ hatodik legnagyobb gazdasága tavaly kilenc százalékos gazdasági növekedést produkált és az utóbbi huszonöt évben átlagosan 8 százalékkal gyarapodott. Az ország bankrendszere azonban beteg, az állami vállalatok veszteségesek és bizonytalan az ország jogrendszere. A kormány elrendelte a robbanásszerűen gyarapodó építőipar lassítását, megkurtítja a szektor számára elérhető állami támogatásokat és hiteleket, annak érdekében, hogy visszafogja a túlfűtött gazdaságot. Elemzők szerint a kínai gazdaság lassítása nagy hatással lehet a világ nyersanyagpiacán mutatkozó keresletre is.Az elmúlt hónapban a kormány elrendelte hogy a bankok csökkentsék a magánszektor hitelezését, mérsékelje az ipari parkokban, a nagyvárosi beruházásoknál és a bevásárlóközpontok építésénél mutatkozó túlfűtött befektetési kedvet. Wen megerősítette, hogy a kormány elejét veszi a felesleges és kockázatos befektetéseknek. Kína terveket fontolgat a háztartási fogyasztás ösztönzésére és a magántulajdonhoz fűződő jogok megerősítésére is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt

Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt