Tetszett a cikk?

Kína idén csak 7 százalékos gazdasági növekedést szeretne a tavalyi 9 százalék helyett. A kormány eközben igyekszik csökkenteni a hatalmas jövedelemkülönbséget a gazdag tengermelléki területek és a szegényebb belső országrészek között – mondta a kínai parlament pénteki ülésén Wen Jiabao miniszterelnök.

„A kormány a parasztok millióinak életszínvonalát szeretné növelni, és fenntartani a városi és a vidéki lakosság életszínvonal-növekedésének egyensúlyát” - nyilatkozta a miniszterelnök a pekingi nagy népi nemzetgyűlésen, amelynek fő témája a társadalmi különbségek növekedésének megfékezése volt – tudósít a CNN.A kínai kormány csökkenti a mezőgazdasági adóját, és támogatásokat nyújt a parasztságnak. A világ hatodik legnagyobb gazdasága tavaly kilenc százalékos gazdasági növekedést produkált és az utóbbi huszonöt évben átlagosan 8 százalékkal gyarapodott. Az ország bankrendszere azonban beteg, az állami vállalatok veszteségesek és bizonytalan az ország jogrendszere. A kormány elrendelte a robbanásszerűen gyarapodó építőipar lassítását, megkurtítja a szektor számára elérhető állami támogatásokat és hiteleket, annak érdekében, hogy visszafogja a túlfűtött gazdaságot. Elemzők szerint a kínai gazdaság lassítása nagy hatással lehet a világ nyersanyagpiacán mutatkozó keresletre is.Az elmúlt hónapban a kormány elrendelte hogy a bankok csökkentsék a magánszektor hitelezését, mérsékelje az ipari parkokban, a nagyvárosi beruházásoknál és a bevásárlóközpontok építésénél mutatkozó túlfűtött befektetési kedvet. Wen megerősítette, hogy a kormány elejét veszi a felesleges és kockázatos befektetéseknek. Kína terveket fontolgat a háztartási fogyasztás ösztönzésére és a magántulajdonhoz fűződő jogok megerősítésére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában