Az ingatlanszövetkezetek esetében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rosszul mérte fel a helyzetet - mondta az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja.

Az összes ingatlanszövetkezet a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozik, hiszen nyilvánosan gyűjtöttek betétet, és azok az ingatlanszövetkezetek, amelyek a hitelt nyújtották, saját tőkéjüket meghaladó részt szedtek be - mondta Molnár László. Szerinte mindegy, hogy ezt üzletrésznek, részjegynek vagy betétnek hívják, a polgári jog az eseményt, a közös akaratot ítéli meg annak tartalma szerint. A Szász Károly vezette PSZÁF szerint az ingatlanbefektetési szövetkezetek a jelenlegi törvények alapján nem tartoznak ellenőrzési jogkörébe. A befektetők védelmét a PSZÁF kiemelt feladatának tekinti, de nem tekinti betétesnek az ingatlanszövetkezetekbe belépőket.Molnár László közölte: ha Szász Károly önszántából nem távozik posztjáról, átiratban kéri fel a kormányfőt, hogy alkalmatlanság címén mozdítsa el helyéről a PSZÁF-elnököt. Molnár azt is hozzátette: frakciója többször kezdeményezte a parlament költségvetési és pénzügyi bizottság ellenőrzési albizottságának összehívását a PSZÁF szervezeti, döntési mechanizmusainak, belső gazdálkodásának vizsgálatára, ez azonban nem történt meg, így a bizottság szerdai ülésén bejelentették, hogy megvonják bizalmukat az albizottság elnökétől, Font Sándortól. A PSZÁF Molnár László korábbi, az ingatlanszövetkezetek kapcsán tett kritikáját politikai támadásként értékelte és visszautasította.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar