Tetszett a cikk?

Magyarországnak nem kell sietnie az eurózóna "előszobájának" minősülő ERM-2-es rendszerhez való csatlakozással – nyilatkozta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap Bázelben.

"Az árak és az árfolyam stabilitására irányuló egyidejű célkitűzés nagyon erős fiskális hátteret és nagyon erős eltökéltséget kíván. Őszintén szólva, nem látok ilyen jellegű elszántságot a kormányban vagy az országban jelenleg" - fogalmazott az MNB elnöke. Járai március 3-án már tett hasonló nyilatkozatot, amelyre a forint átmeneti gyengüléssel reagált.A folyó fizetési mérleg és a költségvetés jelentős hiánya, valamint a növekvő infláció gátolják az euró-övezeti tagsághoz szükséges konvergencia-követelmények teljesítését - közölte Járai Zsigmond. Ha Magyarország azt vállava lép be az ERM-2 rendszerbe, hogy minden jó irányba halad, és a konszolidáció mégis késni fog, vagy a piac csalódott lesz a konszolidáció üteme miatt, akkor nehézségek támadhatnak - fejtette ki Járai Zsigmond a forint elleni spekulatív támadások veszélyére utalva. Hozzátette, hogy ezt a kérdést még nem vitatták meg az MNB-n belül és a kormánnyal sem – tudósít az MTI.Járai Zsigmond emlékeztetett, hogy idén 3,2, jövőre pedig mintegy 4 százalékos gazdasági növekedést várnak. Az idei inflációs előrejelzés 7,4 százalékos. Járai reményét fejezte ki, hogy az infláció növekedése nem épül be a várakozásokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot