Tetszett a cikk?

A jegybankelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a strukturális reformok hiányáért a politikusokat hibáztatja, míg Draskovics eltökéltségét dicséri.

Nagy strukturális problémáink vannak, amelyeket meg kell oldanunk, mielőtt tartósan megelégedésre okot adó gazdasági növekedésről beszélhetnénk – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a FAZ-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában.A jegybank elnöke kifejtette: a cselekvés szüksége annyira nagy, hogy a bevételi és a kiadási oldalon végrehajtott kozmetika csak átmeneti gyógyír lehet. Az állami pénzügyek valóban tartós konszolidálását csak átfogó szerkezeti reformokkal lehet megvalósítani. Járai nem bízik túlságosan abban, hogy ezek a reformok politikailag keresztülvihetők.Medgyessy Péter miniszterelnök és új pénzügyminisztere, Draskovics Tibor felismerte ugyan a helyzet komolyságát, és szilárdan az irányváltás mellett van, de kétlem, hogy a politikai pártok és a lakosság valóban készen állnak ezeknek a szükséges és fájdalmas reformoknak a vállalására – mondta Járai Zsigmond.Járai ezzel a háttérrel kevés értelmét látja annak, hogy Magyarország korán belépjen az euró-övezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.). Magyarország ugyanis meglehetősen eltávolodott a maastrichti kritériumoktól, és az euró-övezethez való csatlakozás dátuma, 2008 teljesen irreálissá vált, így az ERM-II.-höz való csatlakozással is lehet várni.A felülvizsgálás alatt álló eurostratégiát a kormány várhatóan április végén hozza majd nyilvánosságra, de eközben az infláció frontján új veszély kezd felsejleni.Már vannak jelei annak, hogy emelkednek az inflációs várakozások – figyelmeztetett Járai, utalva az államkötvények piacára. Az áremelkedés a nyár elejére 8 százalékkal érheti el a csúcspontot, és az év végére visszamehet 6,7 százalékra – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon