Tetszett a cikk?

Csehországban 7,1 míg Szlovákiában 7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés idén februárban az egy évvel korábbihoz képest. Januárban éves szinten a cseheknél 3,8, míg a szlovákoknál 1,3 százalékos volt a növekedés.

Elemzők a cseh gazdaságban 6,2 százalékos növekedésre számítottak, míg Szlovákiában 4,2 százalékkal számoltak.A cseh gazdaság növekedését elsősorban az elektronikai iparág, az optikai eszköz- és a műanyaggyártás bővülésének köszönheti. Emellett azonban csökkent a termelés a bányászatban és a kőolaj-finomításban. A cseh munkanélküliség 10,7 százalékra mérséklődött március végén a februári 10,9 százalékról. Idén márciusban 559 822-en, egy évvel korábban 528 195-en voltak állás nélkül.A fogyasztói árak a vártnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban februárhoz képest, és ezzel éves szinten két éven belül a legnagyobb mértékű, 2,5 százalékos volt a drágulás.Az szlovák építőipar termelése 4,1 százalékkal bővült a februárral végződött évben, a januári 0,9 százalékos növekedés után. A szlovák kiskereskedelmi forgalom 4 százalékkal nőtt februárban, januárban éves szinten 0,9 százalékkal.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata