Tetszett a cikk?

Forintban számolva január-februárban a hiány 157,3 milliárd forint volt, kicsit kevesebb, mint tavaly ilyenkor - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A hiányt az 1 607,1 milliárd forint kivitel és 1 764,4 milliárd forint behozatal kölönbsége adja. Becsült adatokkal kiegészítve a deficit 122,2 milliárd forint, 1 672,1 milliárd forint export és 1 794,4 milliárd forint import mellett. Az előző év azonos időszakában a deficit 160,8 milliárd forint volt.A kivitel a feldolgozott adatokat tekintve 2004 január-februárban euróban számolva 8,7 százalékkal, a behozatal 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Forintban számolva a kivitel 18,8 százalékkal, a behozatal pedig 16,6 százalékkal nőtt.A KSH szerint 2004 január-februárban folytatódtak az előző év utolsó negyedévétől tapasztalható kedvező tendenciák, az export növekedési üteme februárban az ötödik egymást követő hónapban haladta meg az importét.Az export növekedését, a 2003. évihez hasonlóan a gépek és szállítóeszközök dinamikus, 24 százalékos forgalombővülése alapozta meg. Az export közel ötödét adó híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele csaknem másfélszeresére bővült, amiben jelentős értéket képviselnek a mobiltelefonok.A KSH szerint a legnagyobb mértékben, közel negyedével az élelmiszerek, italok, dohánytermékek behozatala bővült. A kukorica-vetőmagok importja közel húszszorosára nőtt, a bővülés értéke meghaladta a 4 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!