Tetszett a cikk?

A cseh államfő megvétózta az áfa-törvényt, így egyelőre nem csökken Csehországban a legmagasabb áfa-kulcs. Egy kormánytisztviselő szerint a parlament hatálytalanítani fogja a vétót.

A tervezet célja célja, hogy növelje az állami bevételeket, és egyszersmind összhangba hozza a cseh adórendszert az uniós szabályozással a május 1-jei csatlakozás előtt.A tervezet szerint 22 százalékról 19-re csökken a legmagasabb áfa-kulcs, viszont egyes termékek és szolgáltatások a legmagasabb kategóriába kerülnek a jelenlegi kedvezményes, öt százalékos kategóriából.Az áfakulcs leszállítása egyebek mellett az autókra, az elektronikai termékekre, a ruházati cikkekre, a sörre, a röviditalokra, a cigarettára, a távközlési szolgáltatásokra vonatkozik.Klaus irodájának közleménye szerint a törvényjavaslat hibás, mert egyaránt kedvezőtlenül érintené az üzleti életet és az ország lakosságát. A kormány egyik magasrangú tisztségviselője szerint a vétót hatálytalanítani fogja a parlament, ehhez 101 képviselői szavazatra van szükség, Vladimir Spidla kormányának jelenleg 99 szavazata van a 200 tagú parlamentben.Az adómódosításnak idén május 1-jén kell életbe lépnie, és várhatóan ötmilliárd korona többletbevételt eredményez.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!