Tetszett a cikk?

Az oroszországi gazdasági életet néhány üzleti csoport tartja kézben, amelyek kevésbé hatékonyak, mint a magánszektor többi tulajdonosa, ám a befektetett tőkére nagy a befolyásuk – hozta ki a Világbank moszkvai irodájának elemzése.

A 1300 orosz cégen végzett tanulmány szerint a 23 legnagyobb orosz cég az ipar több mint harmadát tartja kezében, és a dolgozók hatodának nyújt munkát. A politikai gyökerű oligarchák a rendszerváltás környékén jutottak befolyáshoz és alapozták meg gazdasági sikereiket. A Világbank moszkvai irodájának vezetője, Christof Rühl szerint - aki a kutatást vezette - „Oroszországnak ugyanazt kellene tennie, mint amit az Egyesült Államok tett száz éve, trösztellenes és a monopolpiac kialakulása ellen védő intézkedéseket kell hozni a szabad verseny érdekében.”

Néhány orosz üzletember aránytalanul nagy befolyásra tett szert a befektetések terén és emellett hatásos lobbi-tevékenységet folytattak. A tanulmány szerint az orosz üzletemberek ahelyett hogy képeznék magukat, nem fejlesztik vezetői képességeiket, ezért nem elég hatékony vezetők, teljesítményük messze alulmúlja a nemzetközi vállalatok helyi képviselőit és a magánvállalkozások sikerességét. Náluk rosszabb eredményeket csak az orosz állami kézben lévő vállalatok főnökei képesek felmutatni.

A gazdasági fejlődés az orosz gazdasági tervektől jóval másabb irányba halad, széles körű újrastrukturálódással, gyarapodó szolgáltatói szektorral és nagyarányú migrációval a jobb megélhetéssel kecsegtető területek felé. Oroszország még mindig rosszul szervezett gazdasággal és helytelenül elosztott támogatásokkal működik, a fejlődés pedig az utóbbi öt évben fokozatosan lassul. A helyi önkormányzatok olyan kétes állásokat finanszíroznak, amelyekkel a "nem piaci szolgáltatásokat” tartják életben. A jelentés figyelmeztet az olaj és gáz kereskedelem túlzott piaci befolyására, amely a teljes nemzeti össztermék húsz százalékát teszi ki.

Felhívja a figyelmet a közlekedésbe, az oktatásba és az egészségügyi reformba való befektetés fontosságára. Rühl hangsúlyozza a magántulajdon védelmének jelentősségét, hiszen ez a feltétele a befektetések gyarapodásának.

A Világbank számításai megdöbbentő eredményeket hoztak ki az oligarchák befolyásának gazdasági hatásáról. Ami a tanulmány szerint a legmegdöbbentőbb, az a néhány tőzsdei óriáscégnek a teljes orosz gazdaságra vetített befolyása.

Gazdasági szektoronként nagyon eltérő koncentrációt mutatnak a cégek birtokviszonyai. A vas- és színesfém-, az érc-, az alumínium-, az olajkereskedelem, valamint a gépgyártás mind az oligarchák erős befolyása alatt áll. Az építőipar, a faipar, a malmok, a bútorkészítés és a sütőipar ezzel szemben például sokkal kevésbé befolyásolt a helyi „kiskirályok” által - valószínűleg a kisebb bevételek miatt.

A felmérés azonban arra is rávilágít, hogy az oligarchák által uralt vállalatokban is jelen vannak a kisebbségi részvénytulajdonosok. A jellemző modell ezekben vállaltokban az erős központi vezetés, és úgy látszik, a szórt részvényesi struktúra kultúrája nincs jelen az orosz gazdaságban. A felmérés megkísérli megbecsülni az összpontosított birtoklás értékét. Míg az orosz lakosság megítélése szerint az oligarchák jogtalanul és túl olcsón jutottak hozzá hatalmas vagyonaikhoz, az elemzők ezzel szemben azzal érvelnek: az oligarcháknak legalább volt akkora hatalmi befolyásuk, hogy ellenálljanak az állam nyomásnak, keresztülvigyék a reformokat - ezzel segítve a piaci verseny kialakulását.

A Világbank elemzői szerint az oligarchák irányítása alatt álló cégek az eladások, a bevételek és a termelékenység tekintetében jobban működnek, mint az állami vagy önkormányzati vállalatok.

Bizonyíték azonban nincs arra vonatkozóan, hogy az oligarchák felülmúlják a gazdaság többi szereplőjét, ráadásul a tanulmány tanulsága szerint kevésbé hatékonyabbak vezetők, mint a kisebb magánkézben lévő cégek igazgatói.

A tanulmány politikai következtetése: ha a tulajdonos koncentráció segített is néhány fontos piaci reform keresztülvitelében, most már itt az ideje az oligarchák megregulázásának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!