Tovább csökkent - de immár lassuló ütemben - a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A kötvényalapokból ezen belül 140 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 milliárd forint alá süllyedt, ami közel 100 milliárd forinttal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adataiból.A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható: a vagyonkezelők jól dolgoztak, a kezelt portfoliók értéke jellemzően emelkedett. A legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok nyújtották, a nemzetközi alapok teljesítményét erősen lerontotta a forint felértékelődése - írja a portfolio.hu.A portfolio.hu becslései szerint befektetési alapok jegyeinek nettó visszaváltás meghaladta a 300 milliárd forintot, az elmúlt egy évben pedig megközelítette a 380 milliárd forintot. A befektetés mértéke a kötvényalapoknál volt drasztikus, mintegy 146 milliárd forint. A befektetők csalódottsága nem meglepő, ha figyelembe vesszük a tavalyi és év eleji jelentős hozamemelkedés miatt a kötvényalapok jegyeinek tulajdonosai tetemes vagyonvesztést észleltek, ezért pánikszerűen menekültek a kötvényalapokból. Ez feltehetőleg hiba volt, valószínűleg jobban jártak volna, ha kivárják, amíg a jegybanki kamatok újra csökkenni kezdenek, és kötvényportfoliójuk kiheveri az értékcsökkenést.Meglepő módon a magyar tőzsde szárnyalásából inkább a külföldi befektetők profitáltak. Az erősödő tőzsdei árfolyamok ellenére a hazai részvényalapoknál is nettó értelemben kisebb mennyiségű tőkét vontak ki. Örömhír viszont, hogy a pénzpiaci alapokba az új vásárlások - nettó értelemben - mintegy 15 milliárd forintot hoztak - írja a portfolio.hu. A nemzetközi részvényalapokban kezelt vagyon a nettó eszközértéke közel 10 milliárd forinttal nőtt. A befektetők lelkesedést a külföldi tőzsdék szárnyalása inspirálta.Ezzel magyarázható, hogy egyre több alapkezelő kínál ügyfeleinek garantált alapot, amely a tőke megőrzése, esetleg bizonyos mértékű hozamgarancia mellett magasabb profiteléréssel kecsegtet - jellemzően valamelyik külföldi tőzsdeindex teljesítményéhez kötődően. A befektetők így biztonságban érzik magukat, de nem kell teljesen lemondaniuk a piacok jó teljesítményének köszönhető magasabb hozamról sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk