Tetszett a cikk?

Tovább csökkent - de immár lassuló ütemben - a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A kötvényalapokból ezen belül 140 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 milliárd forint alá süllyedt, ami közel 100 milliárd forinttal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adataiból.A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható: a vagyonkezelők jól dolgoztak, a kezelt portfoliók értéke jellemzően emelkedett. A legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok nyújtották, a nemzetközi alapok teljesítményét erősen lerontotta a forint felértékelődése - írja a portfolio.hu.A portfolio.hu becslései szerint befektetési alapok jegyeinek nettó visszaváltás meghaladta a 300 milliárd forintot, az elmúlt egy évben pedig megközelítette a 380 milliárd forintot. A befektetés mértéke a kötvényalapoknál volt drasztikus, mintegy 146 milliárd forint. A befektetők csalódottsága nem meglepő, ha figyelembe vesszük a tavalyi és év eleji jelentős hozamemelkedés miatt a kötvényalapok jegyeinek tulajdonosai tetemes vagyonvesztést észleltek, ezért pánikszerűen menekültek a kötvényalapokból. Ez feltehetőleg hiba volt, valószínűleg jobban jártak volna, ha kivárják, amíg a jegybanki kamatok újra csökkenni kezdenek, és kötvényportfoliójuk kiheveri az értékcsökkenést.Meglepő módon a magyar tőzsde szárnyalásából inkább a külföldi befektetők profitáltak. Az erősödő tőzsdei árfolyamok ellenére a hazai részvényalapoknál is nettó értelemben kisebb mennyiségű tőkét vontak ki. Örömhír viszont, hogy a pénzpiaci alapokba az új vásárlások - nettó értelemben - mintegy 15 milliárd forintot hoztak - írja a portfolio.hu. A nemzetközi részvényalapokban kezelt vagyon a nettó eszközértéke közel 10 milliárd forinttal nőtt. A befektetők lelkesedést a külföldi tőzsdék szárnyalása inspirálta.Ezzel magyarázható, hogy egyre több alapkezelő kínál ügyfeleinek garantált alapot, amely a tőke megőrzése, esetleg bizonyos mértékű hozamgarancia mellett magasabb profiteléréssel kecsegtet - jellemzően valamelyik külföldi tőzsdeindex teljesítményéhez kötődően. A befektetők így biztonságban érzik magukat, de nem kell teljesen lemondaniuk a piacok jó teljesítményének köszönhető magasabb hozamról sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!