Tetszett a cikk?

Újra felerősödtek a kínai gazdaság tűlfűtöttségéről szóló elemzői aggodalmak, miután az ázsiai ország gazdaságának növekedési üteme az idei első negyedévben elérte a 9,7 százalékot, a befektetések pedig ugyanebben az időszakban 43 százalékkal nőttek.

Ezek az adatok kiugróan pozitívak, bár közgazdászok szerint inkább a kínai gazdaság ellenőrizetlen növekedésének veszélyeit mutathatják, amely akár az egész ázsiai térség hirtelen gazdasági visszaeséséhez is vezethet – írja a BBC. A brit csatorna internetes kiadása megjegyzi, hogy a kínai kormány erőfeszítéseket tesz a túlzott növekedés és a befektetések visszafogására, például a banki hitelezés és az ingatlanfejlesztés területén.A legnagyobb félelmeket az elemzők körében mégis a befektetések növekedésének igen magas aránya okozza. „Nagy a kockázata, hogy a befektetések ilyen mértékű bővülése legalább a következő hat hónapban fennmarad”- idézi a BBC Ben Simpendorfert, a JP Morgan közgazdászát. Az elemző szerint minél magasabbra kúszik a befektetések összértéke, annál nagyobbat zuhanhat egy esetleges visszaesés alkalmával a kínai gazdaság.Az első negyedéves makrogazdasági adatoktól korábban a növekedés lassulásának jeleit várták, de nem ez történt: a kínai ipari termelés 19 százalékkal, az export pedig 43 százalékkal bővült az első három hónapban. Ennek ellenére a túlfűtöttség egyik lehetséges mutatója, az infláció aránylag alacsony maradt, a fogyasztói árak ugyanis csak 2,8 százalékkal emelkedtek a negyedév során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!