Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára szerint lehetséges, hogy tartható lesz 2004-ben az éves szinten uniós normák szerint számított 4,6 százalékos államháztartási hiány.

A jegybank két lépésben meghozott, összességében 50 bázispontos alapkamat-csökkentése az eddigi számítások szerint 16 milliárd forinttal javítja az államháztartás ez évi egyenlegét – közölte a pénzügyi tárca csütörtökön.A PM prognózisa szerint áprilisban az államháztartási deficit - az önkormányzatok nélkül - 159 milliárd forint lesz. Az első félévi államháztartási deficit pedig 5,1 százalékot tesz ki a GDP-hez mérten a pénzforgalmi alapon számított, éves szinten 5,8 százalékos hiányból, aminek eredményszemléletű megfelelője az uniós normák szerinti 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit. Terták Elemér közigazgatási államtitkár nyomatékosította: az államháztartás első negyedévi tényszámai alapján nincs szükség a kormány által kitűzött ez évi államháztartási hiány mértékének megváltoztatására, megalapozott az eredményszemléletű, éves szinten számított 4,6 százalékos államháztartási deficit.Terták Elemér elmondta: márciusban az államháztartás hiánya 93,4 milliárd forint lett, a központi költségvetésé 118,2 milliárd forint, miközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok 0,8 milliárd forint többletet mutattak. Így az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első negyedévben 434,7 milliárd forint deficittel zárt, ami az éves előirányzat 36,7 százaléka. A központi költségvetés hiánya 364,9 milliárd forint, ami a terv 42,6 százaléka. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!