Tetszett a cikk?

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) teljes egészében felvásárolja a legnagyobb albán állami bankot: a Banka e Kursimeve e Shqiperise (BK) ára 126 millió dollár. Az RZB riválisa az OTP volt.

Az RZB pénteki bejelentése szerint az erről szóló szerződést csütörtökön este írták alá Tiranában. A vételt a vásárló és az eladó számára egyaránt nyereséges üzletnek nevezte a Raiffeisen International elnökségének elnöke. Albán vélemény szerint a felvásárlással javul az albán bankszektor versenyképessége, és az ügylet pozitív jelzés más nemzetközi befektetők számára is.A BK 92 fiókkal és 950 alkalmazottal Albánia legnagyobb bankhálózata. Mérlegfőösszege tavaly év végén 1,4 milliárd euró, éves adó előtti nyeresége pedig 23,5 millió euró volt. Piaci részesedése a különböző számítási módok alapján 53-57 százalék.Az RZB nagy növekedési lehetőséget lát az albán piacon, ahol a hitelezési üzletág 2002-ban a hazai összterméknek csak mintegy 6 százalékát tette ki. Ausztriában ez 111 százalék. Albánia Európa leggyorsabban növekvő piacai között van. Tavaly a GDP 5,5 százalékkal nőtt, az idén 5,3 százalékos bővülést várnak.A Raiffeisen az OTP Bank Rt. elől szerezte meg az albán bankot a tavalyi privatizációs tenderen. Az OTP korábban jogi lépéseket fontolgatott az albán állammal szemben, mert a bank szerint az osztrák bank a határidő után adta be ajánlatát, amely az OTP szerint nem felelt meg a privatizációs tender feltételeinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!