Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt egymillió forintra bírságolta a Veritas-Invest Rt.-t, a Prevent Média Kft.-re pedig hétszázötvenezer forint bírságot rótt ki.

A GVH fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt külön-külön versenyfelügyeleti eljárást indított a két lapkiadó ellen, miután tudomására jutott, hogy azok a valóságosnál magasabb példányszámokat közölnek kiadványaikról különböző híradásokban.A versenytanács megállapította, hogy a budapesti Veritas-Invest Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor az általa kiadott "Házépítés" című lap példányszámára vonatkozóan valótlan adatokat tett közzé a "Média Ász" című kiadvány egyes számaiban és 2001. március 6-tól az Interneten közölt médiaajánlataiban.A GVH másik, keddi tárgyalásán a budapesti Prevent Média Kft. jogsértését is megállapította és a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak minősítette, hogy a társaság 2002-ben és 2003-ben a "Média Ász"-ban, továbbá az Interneten található "Média Katalógus"-ban, és a "Médiaajánlat 2004" elnevezésű ajánlatában az általa kiadott "Recept Nélkül" című lap példányszámáról, illetve olvasottságáról a valóságosnál magasabb adatokat közölt.A versenytanács mindkét ügy kapcsán határozatának indoklásában kiemelte: a lapok kiadói által közölt példányszám fontos mutató a lapokban reklámokat elhelyezők számára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!