A vegyipari cég közgyűlésen várhatóan ötfelé osztják a cég részvényeit, a jelenleg 1010 forint névértékű papír helyett öt új 202 forintos névértékű részvényt kapnak a befektetők. Többen azt gyanítják, a BorsodChem így keresi az igazi tulajdonosokat.

A meglepőnek tűnő részvénycsere célja valószínűleg az, hogy a társaság menedzsmentje eltüntesse az alvó részvényeseket a tulajdonosok sorából és így megismerje a valódi részvényesek kilétét – mondta a hvg.hu-nak Makray Péter, az Erste befektetési Rt. elemzője.A részvénycsere nem érintené a társaság jegyzett tőkéjének összegét, amely a részvénycserét követően is 15,39 milliárd forint maradna. A részvények „feldarabolására” a BorsodChem közgyűlési meghívója szerint azért van szükség, „hogy a társaság részvényeinek, illetve letéti jegyeinek (GDR-jainak) az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására. A névérték csökkentése és a társaság Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényei, illetve a londoni tőzsdére bevezetett letéti jegyei számának növelése."Az amerikai és más fejlett tőzsdéken általában azért szokták „osztódással szaporítani” a részvényeket, hogy a papírok ára egy bizonyos ársávban maradjon. A BorsodChem esetében azonban valószínűleg mindenki egy esetleg közelgő cégfelvásárlásra gyanakszik. „A nyilvános ajánlat egyre közelebb van, azonban spekulálni nem érdemes, a papír ára a fundamentális értékét, a potenciális továbbadási árat tükrözi” – írja a portfolio.hu.A társaság a közgyűlési előterjesztések között bejelentette, hogy 2004.január 28-án 60 ezer darab saját részvényt vásárolt a tőzsdén 13 950 forintos áron.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra