Tetszett a cikk?

A vegyipari cég közgyűlésen várhatóan ötfelé osztják a cég részvényeit, a jelenleg 1010 forint névértékű papír helyett öt új 202 forintos névértékű részvényt kapnak a befektetők. Többen azt gyanítják, a BorsodChem így keresi az igazi tulajdonosokat.

A meglepőnek tűnő részvénycsere célja valószínűleg az, hogy a társaság menedzsmentje eltüntesse az alvó részvényeseket a tulajdonosok sorából és így megismerje a valódi részvényesek kilétét – mondta a hvg.hu-nak Makray Péter, az Erste befektetési Rt. elemzője.A részvénycsere nem érintené a társaság jegyzett tőkéjének összegét, amely a részvénycserét követően is 15,39 milliárd forint maradna. A részvények „feldarabolására” a BorsodChem közgyűlési meghívója szerint azért van szükség, „hogy a társaság részvényeinek, illetve letéti jegyeinek (GDR-jainak) az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására. A névérték csökkentése és a társaság Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényei, illetve a londoni tőzsdére bevezetett letéti jegyei számának növelése."Az amerikai és más fejlett tőzsdéken általában azért szokták „osztódással szaporítani” a részvényeket, hogy a papírok ára egy bizonyos ársávban maradjon. A BorsodChem esetében azonban valószínűleg mindenki egy esetleg közelgő cégfelvásárlásra gyanakszik. „A nyilvános ajánlat egyre közelebb van, azonban spekulálni nem érdemes, a papír ára a fundamentális értékét, a potenciális továbbadási árat tükrözi” – írja a portfolio.hu.A társaság a közgyűlési előterjesztések között bejelentette, hogy 2004.január 28-án 60 ezer darab saját részvényt vásárolt a tőzsdén 13 950 forintos áron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!