Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke nem zárta ki, hogy "adott időben" a rövid távú hitelek kamatait emeljék. A defláció már nem fenyegeti többet az amerikai gazdaságot - jelentette ki Greenspan szerdán, az amerikai kongresszus előtt.

Az amerikai gazdaság "erőteljes fellendülés" időszakát éli. Az amerikai vállalatoknak egyre nagyobb terük nyílik az áremelésre, ezért a tavaly még komoly fenyegetést jelentő deflációs kockázat immár nem probléma. Greenspan utalt arra is, hogy az elmúlt időszak megrázkódtatásait - a szeptember 11-ei terrortámadásokat, az afganisztáni és iraki háborúkat, és vállalati botrányokat - a FED sorozatos kamatcsökkentéseinek köszönhetően jól átvészelte az amerikai gazdaság.

Greenspan megemlítette, hogy a gazdaság a múlt év második felében - éves szinten - 6 százalékkal növekedett, ez az ütem azonban szerinte nem tartható. A gondokkal küszködő foglalkoztatási piacon Greenspan "fokozatos javulást" észlel, és jóslata szerint az állások száma növekedni fog, mivel a vállalatok fejlesztési kiadásai is növekedésnek indulnak.

A FED-elnök szavait a piacok és az elemzők úgy értelmezték, hogy jelentősen megnőtt az amerikai jegybanki alapkamat emelésének esélye. Ennek megfelelően lejtőre kerültek az államkötvény- és részvényárfolyamok, miközben a dollár erősödött, az euró/dollár jegyzés 1,183 alatt is járt.

A várható amerikai kamatemelés visszaszorítja azokat a spekulánsokat, akik a kamatkülönbséget használják ki; az Egyesült Államokban olcsó dollárhitelt vesznek fel, amelyből a magas kamatokat nyújtó országokban - például Nagy-Britanniában vagy Ausztráliában - kötvényeket vásárolnak. Ezeknek a pozícióknak a zárása és a kölcsönök visszafizetése átmenetileg növelheti a dollár árfolyamát, a zöldhasú hosszú távú kilátásai azonban, az amerikai költségvetési- és fizetésimérleg-hiány ismeretében, továbbra sem rózsásak - nyilatkozták a Financial Times-nak amerikai valutakereskedők. Ilyen körülmények között a dolláron az sem segít, hogy az amerikai vállalatok kitűnő eredményekről számolnak be, ezért a tőke bőven áramlik az amerikai értékpapír-piacokra.

Más elemzők azonban úgy látják, hogy a FED-nek aligha van oka kamatot emelni akkor, amikor az amerikai fogyasztók nyakig el vannak adósodva, és a munkaerőpiac még mindig gyengélkedik, mindez pedig alááshatja a fogyasztói bizalmat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja