Tetszett a cikk?

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke nem zárta ki, hogy "adott időben" a rövid távú hitelek kamatait emeljék. A defláció már nem fenyegeti többet az amerikai gazdaságot - jelentette ki Greenspan szerdán, az amerikai kongresszus előtt.

Az amerikai gazdaság "erőteljes fellendülés" időszakát éli. Az amerikai vállalatoknak egyre nagyobb terük nyílik az áremelésre, ezért a tavaly még komoly fenyegetést jelentő deflációs kockázat immár nem probléma. Greenspan utalt arra is, hogy az elmúlt időszak megrázkódtatásait - a szeptember 11-ei terrortámadásokat, az afganisztáni és iraki háborúkat, és vállalati botrányokat - a FED sorozatos kamatcsökkentéseinek köszönhetően jól átvészelte az amerikai gazdaság.

Greenspan megemlítette, hogy a gazdaság a múlt év második felében - éves szinten - 6 százalékkal növekedett, ez az ütem azonban szerinte nem tartható. A gondokkal küszködő foglalkoztatási piacon Greenspan "fokozatos javulást" észlel, és jóslata szerint az állások száma növekedni fog, mivel a vállalatok fejlesztési kiadásai is növekedésnek indulnak.

A FED-elnök szavait a piacok és az elemzők úgy értelmezték, hogy jelentősen megnőtt az amerikai jegybanki alapkamat emelésének esélye. Ennek megfelelően lejtőre kerültek az államkötvény- és részvényárfolyamok, miközben a dollár erősödött, az euró/dollár jegyzés 1,183 alatt is járt.

A várható amerikai kamatemelés visszaszorítja azokat a spekulánsokat, akik a kamatkülönbséget használják ki; az Egyesült Államokban olcsó dollárhitelt vesznek fel, amelyből a magas kamatokat nyújtó országokban - például Nagy-Britanniában vagy Ausztráliában - kötvényeket vásárolnak. Ezeknek a pozícióknak a zárása és a kölcsönök visszafizetése átmenetileg növelheti a dollár árfolyamát, a zöldhasú hosszú távú kilátásai azonban, az amerikai költségvetési- és fizetésimérleg-hiány ismeretében, továbbra sem rózsásak - nyilatkozták a Financial Times-nak amerikai valutakereskedők. Ilyen körülmények között a dolláron az sem segít, hogy az amerikai vállalatok kitűnő eredményekről számolnak be, ezért a tőke bőven áramlik az amerikai értékpapír-piacokra.

Más elemzők azonban úgy látják, hogy a FED-nek aligha van oka kamatot emelni akkor, amikor az amerikai fogyasztók nyakig el vannak adósodva, és a munkaerőpiac még mindig gyengélkedik, mindez pedig alááshatja a fogyasztói bizalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!