Az elbocsátandók közül 450 fizikai dolgozó és 110 szellemi munkakörben foglalkoztatott. A szombathelyi társaság az idén januárban már elküldött 450 dolgozót.

"A várt gazdasági fellendülés elmaradása a cipőiparban további keresletcsökkenést okozott. A felvevőpiac szűkülése elsősorban a Magyarországon gyártott termékeket érintette, így csak a termelés további koncentrálása, valamint az ezzel együtt járó drasztikus létszámcsökkentés bizonyulhat a kilábalás útjának" – írta a cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.Hozzáteszik: a létszámleépítés a társaságnál tovább dolgozó 400 ember hosszú távú megélhetését biztosíthatja. A MSC Marc Hungary Kft.-t 1990-ben alakították - az egykori szombathelyi cipőgyár privatizációja után – vegyesvállalatként, 50 százalékos svájci és 50 százalékos magyar tőkével. A cégben 1992-ben 95 százalékos részesedést szerzett a svájci MSC vállalatcsoport. Az MSC Hungary Kft. néhány éve még tizenegy telephelyén Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, összesen 2.700 embert foglalkoztatott.A cipőipari recesszió miatt a cégnél már 2002 májusában megkezdődött a létszámcsökkentéssel együtt járó átszervezés. Az MSC Hungary 2002. végéig 1400 főt bocsátott el, kilenc külső telephelyüket felszámolták. A cég 2003 októberében körmendi üzemét zárta be, ahonnan 250 dolgozót küldtek el, 120 főt pedig a szombathelyi központi gyárban foglalkoztattak tovább. A tavalyi év végén bezárt a 144 főt foglalkoztató beledi üzemük is. Ma már csak Szombathelyen és Őriszentpéteren folyik a termelés.Korábban az őriszentpéteri üzem bezárása is szóba került, az üzem fenntartásához azonban Burány Sándor munkaügyi miniszter a térség válságkezelő programjának részeként "munkahely megtartás" címén 100 millió forintot támogatást nyújtott.A társaság legutóbb az idén januárban jelentette be 450 dolgozójának elbocsátását, akkor úgy fogalmaztak, hogy "ezzel létszámuk eléri azt a nagyságrendet amellyel hosszú távon versenyképesen tudnak működni". Az idén a januári leépítéssel együtt 1010 dolgozó távozik, négyszázan maradhatnak.A cég vezetői mostani közleményükben kijelentik: az újabb leépítések során is maximálisan figyelembe kívánják venni a jogszabályok előírásait, az érintett dolgozók részére minden őket megillető juttatást kifizetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel