Csehországot egyre több német és osztrák egészségturista keresi fel. A titok nyitja a nyugatihoz képest olcsó ár. Az egészségturizmus lehet a cseh gazdaság húzóágazata.

A külföldiek érdeklődése a csehországi egészségügyi szolgáltatások igénybevétele iránt az utóbbi években egyre növekszik, és az ország egyre inkább keresett és kedvelt célja az úgynevezett egészségügyi turizmusnak – írja a pozsonyi Új Szó. A nyugat-európaiak ezrei – elsősorban a szomszédos Németországból és Ausztriából – már rájöttek arra, hogy a cseh egészségügyi szolgáltatások színvonala a legtöbb esetben semmivel sem alacsonyabb, mint Nyugaton, viszont lényegesen olcsóbb. A csehek azzal számolnak, hogy a nyugati páciensek száma az Európai Unió kibővítése után tovább fog emelkedni.„Már most szinte a világ minden tájáról vannak pácienseink. Csehország csatlakozása az Európai Unióhoz pedig orvosaink számára hatalmas, ingyenes reklám” – mondta újságíróknak Michal Tříska, a dél-csehországi České Budějovicében működő VidiMed szemészeti magánklinika orvosa. Cseh orvosi körök véleménye szerint a nyugat-európai polgárok jelentős része közvetlenül a rendszerváltás után félt a kelet-európai kezelésektől, de mára már ez a félelem, aggodalom megszűnőben van. A volt szocialista országok betagozódása az Európai Unióba pedig jelzés az emberek számára, hogy az uniós normák most már keleten is érvényesek, tehát hiba lenne nem kihasználni az árkülönbségeket.„Ha valaki szemműtétnek veti alá magát, hinnie kell az orvosoknak. Most már bíznak bennünk, és a lézeres műtétjeink iránt hatalmas az érdeklődés. Egy ilyen műtét Csehországban átlagban négyszer olcsóbb mint Ausztriában” – állítja Tříska. A Lidové Noviny című lap szerint a nyugatiak a szemészeti klinikákon kívül előszeretettel keresik fel a csehországi plasztikai sebészeteket, a fogászatokat, a férfi és női terméketlenséget kezelő rendelőket, az utóbbi időben több nyugati fiatalasszony csehországi kórházban hozta világra gyermekét.A német és az osztrák határ mentén először – hasonlóan Nyugat-Magyarországhoz – a fogturizmus terjedt el. Tucatnyi fogklinika jött létre nemcsak a határ mentén, de a belsőbb területeken is, amelyeknek ma már kiterjedt és rendszeres nyugati klientúrája van.A Cseh Orvosi Kamara úgy véli, hogy a kialakult helyzet előnyös a cseh egészségügy, valamint az orvosok számára is, hiszen így ők is többletbevételhez jutnak, és a magasabb színvonalú ellátásban idővel a hazai páciensek is részesülhetnek. „Úgy vélem, nem kell félni attól a sajtóban megjelent elnevezéstől, hogy Csehország Európa kórházává válhat. Tény, hogy a külföld felfedezte a cseh egészségügyet, rájöttek, hogy nálunk számos ugyanolyan képzett és jó, ha nem még jobb orvos dolgozik, mint az ő hazájukban” – nyilatkozta az Új Szónak Michal Sojka, a kamara szóvivője.Érdekesség, hogy a csehországi orvos-, illetve nővérhiány miatt számos szlovákiai egészségügyi szakember talál munkát cseh kórházakban, klinikákon, rendelőkben. Számukra is külön előnyt jelent a német és az angol nyelvtudás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket