Tetszett a cikk?

Csehországot egyre több német és osztrák egészségturista keresi fel. A titok nyitja a nyugatihoz képest olcsó ár. Az egészségturizmus lehet a cseh gazdaság húzóágazata.

A külföldiek érdeklődése a csehországi egészségügyi szolgáltatások igénybevétele iránt az utóbbi években egyre növekszik, és az ország egyre inkább keresett és kedvelt célja az úgynevezett egészségügyi turizmusnak – írja a pozsonyi Új Szó. A nyugat-európaiak ezrei – elsősorban a szomszédos Németországból és Ausztriából – már rájöttek arra, hogy a cseh egészségügyi szolgáltatások színvonala a legtöbb esetben semmivel sem alacsonyabb, mint Nyugaton, viszont lényegesen olcsóbb. A csehek azzal számolnak, hogy a nyugati páciensek száma az Európai Unió kibővítése után tovább fog emelkedni.„Már most szinte a világ minden tájáról vannak pácienseink. Csehország csatlakozása az Európai Unióhoz pedig orvosaink számára hatalmas, ingyenes reklám” – mondta újságíróknak Michal Tříska, a dél-csehországi České Budějovicében működő VidiMed szemészeti magánklinika orvosa. Cseh orvosi körök véleménye szerint a nyugat-európai polgárok jelentős része közvetlenül a rendszerváltás után félt a kelet-európai kezelésektől, de mára már ez a félelem, aggodalom megszűnőben van. A volt szocialista országok betagozódása az Európai Unióba pedig jelzés az emberek számára, hogy az uniós normák most már keleten is érvényesek, tehát hiba lenne nem kihasználni az árkülönbségeket.„Ha valaki szemműtétnek veti alá magát, hinnie kell az orvosoknak. Most már bíznak bennünk, és a lézeres műtétjeink iránt hatalmas az érdeklődés. Egy ilyen műtét Csehországban átlagban négyszer olcsóbb mint Ausztriában” – állítja Tříska. A Lidové Noviny című lap szerint a nyugatiak a szemészeti klinikákon kívül előszeretettel keresik fel a csehországi plasztikai sebészeteket, a fogászatokat, a férfi és női terméketlenséget kezelő rendelőket, az utóbbi időben több nyugati fiatalasszony csehországi kórházban hozta világra gyermekét.A német és az osztrák határ mentén először – hasonlóan Nyugat-Magyarországhoz – a fogturizmus terjedt el. Tucatnyi fogklinika jött létre nemcsak a határ mentén, de a belsőbb területeken is, amelyeknek ma már kiterjedt és rendszeres nyugati klientúrája van.A Cseh Orvosi Kamara úgy véli, hogy a kialakult helyzet előnyös a cseh egészségügy, valamint az orvosok számára is, hiszen így ők is többletbevételhez jutnak, és a magasabb színvonalú ellátásban idővel a hazai páciensek is részesülhetnek. „Úgy vélem, nem kell félni attól a sajtóban megjelent elnevezéstől, hogy Csehország Európa kórházává válhat. Tény, hogy a külföld felfedezte a cseh egészségügyet, rájöttek, hogy nálunk számos ugyanolyan képzett és jó, ha nem még jobb orvos dolgozik, mint az ő hazájukban” – nyilatkozta az Új Szónak Michal Sojka, a kamara szóvivője.Érdekesség, hogy a csehországi orvos-, illetve nővérhiány miatt számos szlovákiai egészségügyi szakember talál munkát cseh kórházakban, klinikákon, rendelőkben. Számukra is külön előnyt jelent a német és az angol nyelvtudás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!