Tetszett a cikk?

A mamutcég sportszövetségi szponzoráció címén 500 ezer dollárt pumpált át Kim Un Dzsong NOB-elnökválasztási kampányára.

További részletekre derült fény Kim Un Dzsongnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztett alelnökének korrupciós ügyeit illetően: a Samsung elektronikai óriásvállalat egyik vezetője azt állítja, hogy cégétől közvetve 500 ezer dollárt kapott a dél-koreai sportvezető a NOB-elnöki címért indított választási kampányára.A védett tanúként vallomást tevő cégvezető hétfőn a bíróságon elmondta, hogy a Samsung nem akart ekkora összeget átutalni egy magánszemély bankszámlájára, ezért szponzorációs szerződést kötöttek a 72 éves sportvezető által irányított Nemzetközi Tekvondó Szövetséggel (WTF) és a nemzetközi sportszövetségeket tömörítő AGFIS-szal. A koreai vállalat összesen 580 ezer dollárt fizetett a két szervezetnek, ebből jutott félmillió a sportvezető kampányára.Kim Un Dzsong januárban ismerte el, hogy sikkasztott a WTF-től, továbbá kenőpénzért "protezsált be" embereket hazája olimpiai bizottságába. Január 27-én vették őrizetbe hazájában, majd a NOB végrehajtó testülete négy nappal korábban határozott úgy, hogy a vizsgálat lezárultáig minden kötelezettsége alól felmenti és megfosztja kiváltságaitól.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!