Tetszett a cikk?

Az uniós kasszából a pénzek átirányítása miatt a jelenleginél több mint tíz milliárd euróval kisebb hozzájárulásra számíthat a következő költségvetési időszakban Spanyolország - áll Fitch Ratings londoni hitelminősítő jelentésében.

A szombaton belépő új tagok fejenkénti hazai össztermékértéke még a huszonöt tagú kibővített EU átlagának a felét sem fogja elérni, ami "drámai módon átrendezi" az uniós támogatási pénzek elosztását.A szegényebb új tagországok belépésével számos spanyol tartományban az egy főre jutó GDP-érték az uniós átlagnak a kohéziós támogatási feltételekben meghatározott hetvenöt százaléka fölé fog kerülni. A tizenhét spanyol tartományból az EU-átlaghoz mért helyi fejenkénti átlagjövedelem alapján jelenleg 10 felel meg az uniós támogatási feltételeknek; ezekben a tartományokban él a spanyol összlakosság 60 százaléka.Spanyolország - 1986-os EU-csatlakozása óta - az uniós támogatások egyik fő kedvezményezettje volt, és e brüsszeli pénzeknek jelentős szerepe volt abban, hogy a spanyol éves GDP-érték az uniós átlag akkori 60 százalékáról a jelenlegi 83,5 százalékra növekedett.A számítások szerint a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban Spanyolország lesz a bővítés miatti támogatási átrendeződés legnagyobb vesztese a jelenlegi tagok közül: a kohéziós alapból átutalt hozzájárulások akár tizenegy milliárd euróval is elmaradhatnak a jelenlegi költségvetési időszakban kiutalttól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!