Tetszett a cikk?

Napokon belül eldől, hogy a BKV Rt. módosítja vagy felmondja a Siemens-konzorciummal a negyven villamos gyártására kötött negyvenmilliárd forintos szerződését.

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint ez ügyben folyamatosan vizsgálják a jogi lehetőséget, illetve napok óta különböző egyeztetéseket tartanak. Részleteket a német féllel való tárgyalások lezártáig a vezérigazgató nem akart közölni.A szerződés módosítására vagy felmondására azért van szükség, mert a Combino típusú szerelvényeknél nemrég konstrukciós hibákat észleltek, amelyek miatt e járművek balesetveszélyessé válhatnak.A BKV és a Siemens között múlt évben kötött szerződés alapján a nagykörútra szánt negyven új, egyenként 54 méter hosszú villamost 2006 végéig szállítanák. A tervek szerint egy prototípus még idén, az első két szerelvény pedig a jövő év elején érkezne Budapestre.Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának alelnöke közölte, hogy a szerződés módosítása helyett új közbeszerzési eljárást kellene kiírni. Mint mondta, teljesen eltér ugyanis az érvényes szerződéstől az a módosítási javaslat, amelyről jelenleg szó van. Olyan szerkezeti részekkel rendelnék meg ugyanis az új villamosokat, amelyek még sehol nem lettek kipróbálva, nincs referenciájuk.A fideszes politikus szerint Potsdamban az összes alacsony padlójú Siemens-villamost visszarendelték konstrukciós gondok miatt. Megjegyezte, hogy az új nagykörúti szerelvényeket negyven évi használatra tervezik, ezért nagy a kockázata annak, hogy mit is vesznek.Szálka emlékeztetve arra, hogy korábban a Siemens pályázata volt a legdrágább, leszögezte: nem lehet egy teljesen más konstrukciót megvenni, mint amiről a közbeszerzés szólt. Szerinte ma már nem igaz az a korábbi érvelés sem, amelyekkel döntöttek a tender sorrendjéről. Eszerint a Siemens azzal nyert, hogy gyorsabban szállít, és hogy műszakilag a legtökéletesebb a villamosa. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!