Napokon belül eldől, hogy a BKV Rt. módosítja vagy felmondja a Siemens-konzorciummal a negyven villamos gyártására kötött negyvenmilliárd forintos szerződését.

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint ez ügyben folyamatosan vizsgálják a jogi lehetőséget, illetve napok óta különböző egyeztetéseket tartanak. Részleteket a német féllel való tárgyalások lezártáig a vezérigazgató nem akart közölni.A szerződés módosítására vagy felmondására azért van szükség, mert a Combino típusú szerelvényeknél nemrég konstrukciós hibákat észleltek, amelyek miatt e járművek balesetveszélyessé válhatnak.A BKV és a Siemens között múlt évben kötött szerződés alapján a nagykörútra szánt negyven új, egyenként 54 méter hosszú villamost 2006 végéig szállítanák. A tervek szerint egy prototípus még idén, az első két szerelvény pedig a jövő év elején érkezne Budapestre.Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának alelnöke közölte, hogy a szerződés módosítása helyett új közbeszerzési eljárást kellene kiírni. Mint mondta, teljesen eltér ugyanis az érvényes szerződéstől az a módosítási javaslat, amelyről jelenleg szó van. Olyan szerkezeti részekkel rendelnék meg ugyanis az új villamosokat, amelyek még sehol nem lettek kipróbálva, nincs referenciájuk.A fideszes politikus szerint Potsdamban az összes alacsony padlójú Siemens-villamost visszarendelték konstrukciós gondok miatt. Megjegyezte, hogy az új nagykörúti szerelvényeket negyven évi használatra tervezik, ezért nagy a kockázata annak, hogy mit is vesznek.Szálka emlékeztetve arra, hogy korábban a Siemens pályázata volt a legdrágább, leszögezte: nem lehet egy teljesen más konstrukciót megvenni, mint amiről a közbeszerzés szólt. Szerinte ma már nem igaz az a korábbi érvelés sem, amelyekkel döntöttek a tender sorrendjéről. Eszerint a Siemens azzal nyert, hogy gyorsabban szállít, és hogy műszakilag a legtökéletesebb a villamosa. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra