A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma keddi ítéletében első fokon elutasította a Borsodi Sörgyár Rt. Magyar Labdarúgó Ligával szembeni 290 millió forint összegű követelését.

"Ha 'futballnyelven' akarom kommentálni az ítéletet, akkor azt mondom, hogy félidő van, és vezetünk - mondta Szieben László, az MLL elnöke a liga hivatalos honlapjának, a www.nb1.hu internetes oldalnak. Hozzátette, hogy akkor kommentálják a döntést, ha az jogerőre emelkedik."Várjuk az írásba foglalt ítéletet, szándékaink szerint fellebbezést nyújtunk be ellene" - mondta az MTI-nek Fehér Imre, a Borsodi Sörgyár kommunikációs igazgatója, aki még hozzátette: a sport nyelvén szólva a lefújásig tart a mérkőzés.A bíróság először a jogalapot vizsgálja, az összegszerűség meghatározására csak a kereset megalapozottsága esetén, a "második körben" kerülne sor. Amennyiben a Borsodi Sörgyár fellebbez, másodfokon még mindig a jogalap elbírálása lesz a bíróság feladata.A labdarúgó NB I korábbi névadó szponzora 290 millió forintra perli a Magyar Labdarúgó Ligát, illetve a további két alperest, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligát és a Profi Liga Kft-t. A sörgyár azért tart igényt kártérítésre, mert álláspontja szerint a liga tavaly jogellenesen írt ki pályázatot a névadó szponzori jogokra, melyeket végül éppen üzleti riválisa, az Arany Ászok nyert meg.A Hivatásos Labdarúgó Liga a névadó szponzori jogokat 2001-ben értékesítette az IMS sportmarketing cégnek - amely azt továbbadta a Borsodinak -, de az angol vállalat a tulajdonos-ügyvezető igazgató halála miatt az előző év elejétől nem tudott eleget tenni a szerződésben foglalt anyagi és egyéb kötelezettségeinek, ezért a liga írásban felbontotta a kontraktust. A Borsodi ezután felajánlotta, hogy átvállalja a teljesítést, amit a sörgyár szerint az MLL a Ptk. 286. paragrafusa szerint köteles lett volna elfogadni.A liga azonban ezt elutasította, viszont új ajánlatában a névszponzori cím minimális díját 300 millió forintban jelölte meg, illetve megfogalmazta azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezen összeg mellett a támogatót megilletik.A Borsodi - amely nem indult a szerinte jogellenes pályázaton - úgy véli, a liga a korábbi konstrukcióban biztosított jogok mellett csak csekély mértékben megnövelt szolgáltatáscsomagért közel kétszeres szponzori díjra tartott igényt, holott addig sem tett eleget kötelezettségeinek. Az együttműködés során ugyanis a Borsodi Ligában induló csapatok, valamint a televízióban közvetített mérkőzések száma is csökkent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt