Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma keddi ítéletében első fokon elutasította a Borsodi Sörgyár Rt. Magyar Labdarúgó Ligával szembeni 290 millió forint összegű követelését.

"Ha 'futballnyelven' akarom kommentálni az ítéletet, akkor azt mondom, hogy félidő van, és vezetünk - mondta Szieben László, az MLL elnöke a liga hivatalos honlapjának, a www.nb1.hu internetes oldalnak. Hozzátette, hogy akkor kommentálják a döntést, ha az jogerőre emelkedik."Várjuk az írásba foglalt ítéletet, szándékaink szerint fellebbezést nyújtunk be ellene" - mondta az MTI-nek Fehér Imre, a Borsodi Sörgyár kommunikációs igazgatója, aki még hozzátette: a sport nyelvén szólva a lefújásig tart a mérkőzés.A bíróság először a jogalapot vizsgálja, az összegszerűség meghatározására csak a kereset megalapozottsága esetén, a "második körben" kerülne sor. Amennyiben a Borsodi Sörgyár fellebbez, másodfokon még mindig a jogalap elbírálása lesz a bíróság feladata.A labdarúgó NB I korábbi névadó szponzora 290 millió forintra perli a Magyar Labdarúgó Ligát, illetve a további két alperest, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligát és a Profi Liga Kft-t. A sörgyár azért tart igényt kártérítésre, mert álláspontja szerint a liga tavaly jogellenesen írt ki pályázatot a névadó szponzori jogokra, melyeket végül éppen üzleti riválisa, az Arany Ászok nyert meg.A Hivatásos Labdarúgó Liga a névadó szponzori jogokat 2001-ben értékesítette az IMS sportmarketing cégnek - amely azt továbbadta a Borsodinak -, de az angol vállalat a tulajdonos-ügyvezető igazgató halála miatt az előző év elejétől nem tudott eleget tenni a szerződésben foglalt anyagi és egyéb kötelezettségeinek, ezért a liga írásban felbontotta a kontraktust. A Borsodi ezután felajánlotta, hogy átvállalja a teljesítést, amit a sörgyár szerint az MLL a Ptk. 286. paragrafusa szerint köteles lett volna elfogadni.A liga azonban ezt elutasította, viszont új ajánlatában a névszponzori cím minimális díját 300 millió forintban jelölte meg, illetve megfogalmazta azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezen összeg mellett a támogatót megilletik.A Borsodi - amely nem indult a szerinte jogellenes pályázaton - úgy véli, a liga a korábbi konstrukcióban biztosított jogok mellett csak csekély mértékben megnövelt szolgáltatáscsomagért közel kétszeres szponzori díjra tartott igényt, holott addig sem tett eleget kötelezettségeinek. Az együttműködés során ugyanis a Borsodi Ligában induló csapatok, valamint a televízióban közvetített mérkőzések száma is csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!