Tetszett a cikk?

A jogi hibák miatt a Concorde Alapkezelő Rt. a Brau Union Rt. sörgyár viharos múlt heti közgyűlésének valamennyi határozatának bírósági felülvizsgálatát és érvénytelenségének megállapítását kezdeményezi.

A sörgyárban kisebbségi tulajdonnal rendelkező Concorde közleménye szerint a közgyűlés egészének érvényességét érintő jogi hiba, hogy egyrészt a közgyűlési meghívó ellentétes az alapszabály hatályos rendelkezéseivel, másrészt a részvényesek egy csoportja által kezdeményezett napirendi pontok nem kerültek megtárgyalásra, harmadrészt a közgyűlés határozatképességét jogellenesen, a Brau Union AG törvénysértő számbavételével biztosították, negyedrészt pedig minden napirendi pont kapcsán törvényellenesen lehetővé tették a Brau Union AG számára a szavazást.A Brau idei rendes közgyűlésén a Concorde azt kérdezte a társaság igazgatóságától, hogy miért nem kérték ki független pénzügyi szakértő véleményét az Amstel által ősszel nagy vihart kavart és a PSZÁF által a mai napig felfüggesztett nyilvános vételi ajánlattal kapcsolatban.A részvényesek között akadt, aki a társaság tőkeszerkezetét kifogásolta. Kiderült, hogy a cégnek tavaly december 31-én még nem voltak adósságai. A fő tulajdonos, a Heineken-kézben lévő Brau Union AG szavazataival a közgyűlés a 48 ezer papírt birtokló kisrészvényesek heves tiltakozása ellenére elfogadta a cég 2003. évi beszámolóját.Az izgalmas jelenetekkel tarkított Brau közgyűlés a befektetők érdekképviseleti szervének, a TEBÉSZ-nek, is felkavarta az indulatait. Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke azt kifogásolta, hogy az igazgatóság engedte szavazni a Brau Union AG képviselőit a közgyűlésen.Az általános jogi hibákon felül az alapkezelő véleménye szerint az egyes napirendi pontok tárgyában hozott közgyűlési határozatok egyéb hibák miatt is alapszabály- illetve törvényellenesek. A cég szerint a felügyelőbizottsági tagokról történt szavazás jogellenes volt, mivel a javasolt felügyelőbizottsági tagokról nem személyenként, hanem együttesen szavazott a közgyűlés. Egy további napirendi pontra vonatkozó igazgatósági javaslat indokolása valótlan, mert a határozati javaslatot előterjesztő részvényes személyesen és meghatalmazott képviselője útján egyszerre gyakorolta részvényesi jogait – állítja a Concorde.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!