Tetszett a cikk?

Az OTP Bank Rt. a romániai Banca Comerciala RoBank S.A. (RoBank) 100 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg, az erről szóló részvény-adásvételi szerződést szerdán írták alá Bukarestben.

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleménye szerint az adásvételi folyamat akkor zárul le, amikor a szükséges engedélyek birtokában az OTP Bank a teljes, 47,5 millió USD összegű vételárat átutalja az eladó, az angliai bejegyzésű Balli csoport és a törökországi bejegyzésű Bayraktar csoport részére.Az adásvételi szerződést a Balli csoport képviseletében Rt. Hon. Lord Lamont of Lerwick, korábbi brit pénzügyminiszter, a Bayraktar család képviseletében Mustafa Bayraktar írta alá, míg a vevő OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével - áll az OTP Bank közleményében.A vételár a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamot jelent. "Az OTP Bank értékarányos, korrekt árat fizet a RoBankért, az ármeghatározás alapos elemzések és megtérülési modellszámítások alapján történt" - mondta a szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón Csányi.Lord Lamont of Lerwick kiemelte az 1995-ben alapított RoBank prudens működését valamint a 14 bankfióból és három ügynökségből álló országos hálózat jelentőségét.A Romániában működő 38 kereskedelmi bank közül a RoBank 2003 végén 125,8 milió eurós mérlegfőösszege alapján a tizenharmadik legnagyobb hitelintézet, a mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése megközelítőleg 1 százalék.A román hitelintézet eddig elsősorban a vállalati szektorra összpontosított. A vállalati betétállomány meghaladja az 1.178 mlliárd lejt (28,7 millió euró), a vállalati hitelállomány pedig megközelíti 2.339 miliárd lejt (56,9 millió euró). A lakossági ügyfelek felé 2002-től nyitott a Robank, 2003 decemberében a lakossági betétek állománya meghaladta az 1.278 millárd lejt (31 milió euró). A lakossági hitelezésben mérsékelten aktív a RoBank.A RoBank saját tőkéje a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján 2003 végén 20,1 millió euró volt. A bank a tavalyi évre 2,2 millió eurós adózott profitot könyvelt el, tőkearányos nyeresége (ROAE) 11,1, eszközarányos nyeresége (ROAA) 1,9 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!