Az OTP Bank Rt. a romániai Banca Comerciala RoBank S.A. (RoBank) 100 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg, az erről szóló részvény-adásvételi szerződést szerdán írták alá Bukarestben.

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleménye szerint az adásvételi folyamat akkor zárul le, amikor a szükséges engedélyek birtokában az OTP Bank a teljes, 47,5 millió USD összegű vételárat átutalja az eladó, az angliai bejegyzésű Balli csoport és a törökországi bejegyzésű Bayraktar csoport részére.Az adásvételi szerződést a Balli csoport képviseletében Rt. Hon. Lord Lamont of Lerwick, korábbi brit pénzügyminiszter, a Bayraktar család képviseletében Mustafa Bayraktar írta alá, míg a vevő OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével - áll az OTP Bank közleményében.A vételár a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamot jelent. "Az OTP Bank értékarányos, korrekt árat fizet a RoBankért, az ármeghatározás alapos elemzések és megtérülési modellszámítások alapján történt" - mondta a szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón Csányi.Lord Lamont of Lerwick kiemelte az 1995-ben alapított RoBank prudens működését valamint a 14 bankfióból és három ügynökségből álló országos hálózat jelentőségét.A Romániában működő 38 kereskedelmi bank közül a RoBank 2003 végén 125,8 milió eurós mérlegfőösszege alapján a tizenharmadik legnagyobb hitelintézet, a mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése megközelítőleg 1 százalék.A román hitelintézet eddig elsősorban a vállalati szektorra összpontosított. A vállalati betétállomány meghaladja az 1.178 mlliárd lejt (28,7 millió euró), a vállalati hitelállomány pedig megközelíti 2.339 miliárd lejt (56,9 millió euró). A lakossági ügyfelek felé 2002-től nyitott a Robank, 2003 decemberében a lakossági betétek állománya meghaladta az 1.278 millárd lejt (31 milió euró). A lakossági hitelezésben mérsékelten aktív a RoBank.A RoBank saját tőkéje a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján 2003 végén 20,1 millió euró volt. A bank a tavalyi évre 2,2 millió eurós adózott profitot könyvelt el, tőkearányos nyeresége (ROAE) 11,1, eszközarányos nyeresége (ROAA) 1,9 százalék volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást