Tetszett a cikk?

Napokon belül legalább tíz százalékkal csökken a tejtermékek ára, mert a boltokat elárasztja az olcsó nyugat-európai, szlovák és szlovén importáru. A cukor azonban tíz forinttal drágább lesz.

A külföldi forgalmazók a jelenlegi magyar árnál harminc-negyven százalékkal adják kevesebbért a tejtermékeket a nagy kereskedelmi láncoknak, amelyek reklámkiadványaikban már "uniós áron", literenként száz forintnál is olcsóbban hirdetik a tejet - írja a Napi Gazdaság.A tejfeldolgozók korábban sajtinváziótól is tartottak, ám úgy tűnik, ez most elmarad, mert a Magyarországra szállító uniós vállalatok a csatlakozás pillanatától nem kaphatnak támogatást, ennek híján pedig nem tudnak olcsó sajtot hozni az országba. A magyar tejfeldolgozók a kereskedők nyomására kénytelenek lesznek áraikat csökkenteni, hogy megtarthassák pozíciójukat, ami várhatóan lejjebb viszi majd a felvásárlási árakat is.Az unióban a garantált árak rendszere miatt viszont drágul a cukor – írja a Népszabadság. Az ártámogatást az új tagországok mezőgazdasági termelői ugyanolyan mértékben élvezhetik, mint a régi tagállamokban élő gazdák. A cukorszektor az egyetlen, amelyben az EU ugyanolyan feltételeket teremt az új belépőknek, mint a régi tagoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!