A lakáscélú és más típusú hitelek kamatai kis mértékben nőttek márciusban, míg a háztartási szektor folyószámla- és fogyasztási hiteleinek átlagos kamatlábai csökkentek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A lakáscélú hitelek kamatlába márciusban 11,36 százalékról 11,59 százalékra, az átlagos hitelköltség-mutató 14,92 százalékról 15 százalékra nőtt. A lakáscélú hitelszerződések értéke márciusban 39,9 milliárd forint volt, 12,5 milliárd forinttal alacsonyabb a februárinál.A háztartási szektor folyószámla hiteleinek átlagos kamata ez év márciusában 33 bázisponttal csökkent a februári 20,31 százalékról 19,98 százalékra. Az egyéb hitelek kamata 15,23 százalékról 15,3 százalékra módosult. A márciusban a megkötött fogyasztási hitelszerződések 13,2 milliárd forintot tettek ki, ami 2,7 milliárd forinttal haladta meg a februári értéket. A folyószámla hiteleken kívüli új hitelek értéke márciusban 175,9 milliárd forint volt, ez 43,4 milliárd forinttal haladta meg a februári értéket.A háztartások látraszóló betéteinek átlag kamatlába márciusban nem változott, az éven belüli lejáratra lekötött betétek kamata viszont 21 bázisponttal 10,54 százalékról 10,33 százalékra csökkent, az éven túli, legfeljebb kétéves lejáratra lekötött betéteké 11 bázisponttal 11,02 százalékról 10,91 százalékra, a két éven túli lejáratra lekötött betéteké 47 bázisponttal 7,2 százalékról 7,67 százalékra változott.A háztartások esetében márciusban a lekötött betétek új szerződéseinek értéke 525,1 milliárd forintot tett ki, ez 9,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző havi értéknél. A nem pénzügyi vállalatok folyószámla hiteleinek átlagos kamatlába márciusban 18 bázisponttal 13,5 százalékról 13,68 százalékra változott, a folyószámla hiteleken kívüli kölcsönöké pedig 7 bázisponttal 13,59 százalékról 13,52 százalékra módosult.A nem pénzügyi vállalatok éven belüli betéteinek átlag kamatlába 15 bázisponttal 11,07 százalékról 11,22 százalékra emelkedett, az éven túli betéteké pedig jelentős mértékben 8,49 százalékról 10,91 százalékra nőtt. A nem pénzügyi vállalatok esetében az új lekötött betétek összege márciusban 1.110,1 milliárd forint volt, ez 68,4 milliárd forinttal magasabb a februári értéknél. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája