Az Európai Központi Bank elnöke optimista, szerinte erőteljesebbé vált a gazdasági növekedés az euróövezetben, az alacsony kamatok élénkítették a hazai keresletet. Az Egyesült Államok eközben zavartalanul és az öreg kontinensnél sokkal gyorsabban növekszik.

Az eurózónában a 2003 második félévében kezdődött fokozatos, de meglehetősen mérsékelt ütemű növekedés az új adatok szerint 2004-ben is folytatódik - állapította meg Jean-Claud Trichet, az Európai Központi Bank elnöke kedden.A világgazdaság dinamikus növekedésének köszönhetően az eurózónában erősen növekedett a kivitel és a hazai kereslet élénkülésének is megvannak a feltételei, mivel alacsonyak a bankkamatok és általában is kedvezőek a finanszírozási feltételek - fűzte hozzá Trichet, a bank 2003-ról szóló éves jelentéséhez. A bankelnök arra számít, hogy az árstabilitás megmarad az euróövezetben, annak ellenére, hogy rövid távon a kőolaj drágulása és a több országban végrehajtott adóemelések miatt emelkedhetnek az árak.Trichet nyitva hagyta a kaput az esetleges jegybanki alapkamat csökkentés előtt, arra az esetre, ha a növekedési prognózisok nem válnak be; egyelőre azonban nem lát okot az alacsony kamatok további mérséklésére. Az EKB tavaly összesen 75 bázisponttal csökkentette és 2 százalékos mélypontra vitte le az irányadó kamatlábat – tudósít az Dow Jones hírügynökség.Az EKB-elnök az eurózóna éveken át tartó, a várakozásoktól elmaradó fejlődését a nemzetgazdaságok rugalmatlanságának, a külső sokkhatásoknak - ezek közül is, az euró erősödésének, a terrorista-támadásoknak, a természeti katasztrófának és a magas olajáraknak - tulajdonította.Száguldás az Egyesült ÁllamokbanEközben az amerikai gazdaság megállíthatatlanul és egyáltalán nem mérsékelt ütemben tör előre, méghozzá gyengülő dollár és mindössze egy százalékos jegybanki alapkamat mellett. Az amerikai gazdaság növekedése 2004-ben tovább tart; az év során a feldolgozóipar teljesítménye 9,7 százalékkal, a nem-feldolgozóipari bevételek pedig 6,3 százalékkal nőnek majd, az ország vállalatainak beszerzési vezetői szerint.Az amerikai Beszerzőimenedzser Intézet (ISM) rekordszint közeli optimizmust jelzett a feldolgozóipari vezetők között – tudósít a Reuters. Az ISM számításai szerint a feldolgozóiparban a tőkekiadások a tavalyi 2,7 százalék után 6 százalékkal, a nem-feldolgozóipariak pedig 4,9 százalékkal emelkedhetnek. A feldolgozóiparban az ISM szerint a foglalkoztatás 4 százalékkal, a munkaerő és a juttatások költségei 2,4 százalékkal emelkednek majd 2004-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest