Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank elnöke optimista, szerinte erőteljesebbé vált a gazdasági növekedés az euróövezetben, az alacsony kamatok élénkítették a hazai keresletet. Az Egyesült Államok eközben zavartalanul és az öreg kontinensnél sokkal gyorsabban növekszik.

Az eurózónában a 2003 második félévében kezdődött fokozatos, de meglehetősen mérsékelt ütemű növekedés az új adatok szerint 2004-ben is folytatódik - állapította meg Jean-Claud Trichet, az Európai Központi Bank elnöke kedden.A világgazdaság dinamikus növekedésének köszönhetően az eurózónában erősen növekedett a kivitel és a hazai kereslet élénkülésének is megvannak a feltételei, mivel alacsonyak a bankkamatok és általában is kedvezőek a finanszírozási feltételek - fűzte hozzá Trichet, a bank 2003-ról szóló éves jelentéséhez. A bankelnök arra számít, hogy az árstabilitás megmarad az euróövezetben, annak ellenére, hogy rövid távon a kőolaj drágulása és a több országban végrehajtott adóemelések miatt emelkedhetnek az árak.Trichet nyitva hagyta a kaput az esetleges jegybanki alapkamat csökkentés előtt, arra az esetre, ha a növekedési prognózisok nem válnak be; egyelőre azonban nem lát okot az alacsony kamatok további mérséklésére. Az EKB tavaly összesen 75 bázisponttal csökkentette és 2 százalékos mélypontra vitte le az irányadó kamatlábat – tudósít az Dow Jones hírügynökség.Az EKB-elnök az eurózóna éveken át tartó, a várakozásoktól elmaradó fejlődését a nemzetgazdaságok rugalmatlanságának, a külső sokkhatásoknak - ezek közül is, az euró erősödésének, a terrorista-támadásoknak, a természeti katasztrófának és a magas olajáraknak - tulajdonította.Száguldás az Egyesült ÁllamokbanEközben az amerikai gazdaság megállíthatatlanul és egyáltalán nem mérsékelt ütemben tör előre, méghozzá gyengülő dollár és mindössze egy százalékos jegybanki alapkamat mellett. Az amerikai gazdaság növekedése 2004-ben tovább tart; az év során a feldolgozóipar teljesítménye 9,7 százalékkal, a nem-feldolgozóipari bevételek pedig 6,3 százalékkal nőnek majd, az ország vállalatainak beszerzési vezetői szerint.Az amerikai Beszerzőimenedzser Intézet (ISM) rekordszint közeli optimizmust jelzett a feldolgozóipari vezetők között – tudósít a Reuters. Az ISM számításai szerint a feldolgozóiparban a tőkekiadások a tavalyi 2,7 százalék után 6 százalékkal, a nem-feldolgozóipariak pedig 4,9 százalékkal emelkedhetnek. A feldolgozóiparban az ISM szerint a foglalkoztatás 4 százalékkal, a munkaerő és a juttatások költségei 2,4 százalékkal emelkednek majd 2004-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!