Tetszett a cikk?

Elutasította a svéd parlament szerdán a kormány javaslatát, amely korlátozásokat kívánt bevezetni az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országokból érkező munkavállalókkal szemben. Így Svédország az egyetlen az EU jelenlegi tagjai közül, amely semmilyen megszorítást sem alkalmaz majd az újonnan csatlakozó országok munkavállalói ellen.

A 349 tagú parlament 182 szavazattal 137 ellenében elutasította a szociáldemokrata kormány törvényjavaslatát, amely a jóléti rendszer védelmében Málta és Ciprus kivételével átmeneti korlátozásokat alkalmazott volna az új tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben."Amennyiben sok probléma jelentkezik, amelyeket nem tudunk orvosolni átmeneti korlátozások nélkül, majd megpróbáljuk más módon bevezetni azokat" - nyilatkozta Barbro Holmberg bevándorlási miniszter, a javaslat egyik pártolója.Enyhébb korlátozásokat szorgalmazott két jobbközép ellenzéki párt, az általuk benyújtott javaslat azonban szintén nem kapott kellő támogatást a képviselőktől.Svédországon kívül Nagy-Britannia és Írország nyitotta meg korlátozások nélkül munkaerő-piacát a csatlakozók előtt, azonban az új tagállamokból érkező munkavállalók egyes szociális juttatásokra való jogosultságát mindkét országban feltételekhez kötik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!