Tetszett a cikk?

Megbénult csütörtök reggel a római Fiumicino repülőtér és a milánói Linate légikikötő az Alitalia dolgozóinak sztrájkja miatt, amely a Malév esti járatait ugyan nem érinti közvetlenül, de a torlódások miatt késésekkel kell számolni.

A tizenkét órás munkabeszüntetés a reggeli műszakkal, fél hatkor kezdődött, és ekkor az Alitalia félszáz római járatot, továbbá valamennyi milánói járatát törölte. Az olasz nemzeti légitársaság később azt közölte, hogy 18 óráig minden járatát törli, miután a sztrájkot meghirdető szakszervezetek ezúttal nem szavatolták a törvényben előírt szolgáltatási minimumot, vagyis azt, hogy reggel hét óra és 10 óra között, valamint este hat és kilenc között kiszolgálják a gépeket. A légitársaság alkalmazottai emellett felvonulást és nagygyűlést is tartanak a Leonardo da Vinci repülőtéren.Fiumicinóban csütörtök reggel tömegjelenetek zajlottak, ugyanis az előző nap meghirdetett sztrájkról nem minden utas értesült idejében, főként a külföldiek mentek ki hiába a Leonardo da Vinci légikikötőbe. A római repülőtéren már szerda délután fennakadások voltak a dolgozók gyűlései miatt, akkor hatalmas sorok kígyóztak a jegykezelő pultok és az órákig mozdulatlan csomagkiadó szállítószalagok előtt, és több tucatnyi járatot töröltek.A Malévnak csütörtökön csak esti járatai vannak Rómába és Milánóba is, tehát a 18 óráig tartó sztrájk befejezte után érkeznek-indulnak a gépek. Az MTI római információi szerint a sztrájk közvetve kihat az esti járatokra is, hiszen az újrainduló légiforgalomban mindenképpen torlódásokra, esetleges késésekre és más kényelmetlenségekre kell számítaniuk az utasoknak. Ugyanakkor az esetleges késő tranzitutasok problémáit más légitársaságokkal együttműködve mindenképpen megoldják.Az Alitalia dolgozóit tömörítő szakszervezetek azért hirdettek sztrájkot, mert nem született megállapodás az elsősorban állami tulajdonban lévő cég megmentéséről, szanálásáról az igazgatóság és a szakszervezetek között folytatott tárgyalásokon. Idén ez már a negyedik hasonló méretű megmozdulás a szanálásra váró légitársaságnál.Az olasz állam jelenleg az Alitalia részvényeinek közel 62 százalékát birtokolja, és a korábban bejelentett szanálási tervek 3,5 ezer dolgozó elbocsátásával, illetve áthelyezésével számolnak. Az olasz légitársaságnak 22 ezer alkalmazottja van, és naponta több mint egymillió euró veszteséget termel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!