Tetszett a cikk?

Csütörtökön tovább folytatódhat a forint szerdán indult erőteljes gyengülése, amelyet az elemzők korábban átmenetinek tartottak. Valószínűleg a miniszterelnök alapkamat csökkentési várakozásainak hatására az eurót szerdán csaknem egy forinttal magasabban jegyezték a kedd délutáni 250,5 forintos árfolyamnál.

Az eurót csütörtökön reggel 252,60/70 forinton jegyezték, több mint egy forinttal magasabban a szerda délutáni 251,30/50 forintos árfolyamnál. A forint 10,52 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 44 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A piacon nem tartják kizártnak a 255-256 forintos euró kurzust sem a nap folyamán.A kereskedők szerdán még átmenetinek tartották a magyar valuta gyengülését, és a mai napra 250-251 forint között várták az euró árfolyamát. Csütörtök reggeltől azonban a régió valutáit - így a forintot is - eladják külföldi befektetők, ezért gyengült a zloty és a cseh korona is.A forgalom jelentős volt a kereskedés első félórájában, amikor a forint/euró kurzus további mintegy egy forinttal 253,50/60 forintra romlott a nyitáshoz képest.Szerdán a nap folyamán 250,5 és 252 forint között kereskedtek az uniós valutával, átlagos forgalom mellett. A forint gyengülését a piaci szereplők a miniszterelnök keddi kijelentésének tulajdonították. A kereskedők az MTI-nek akkor azt mondták, hogy a forint gyengülése átmeneti jellegű, és az euró árfolyama csütörtökön ismét 250 forint körül várható.Medgyessy keddi nyilatkozatában kijelentette: a jelenleg 12 százalékos jegybanki alapkamat az év végére egy számjegyűre csökkenhet. A hazai elemzők 2004 végére 9-10,5 százalékos kamatszintet várnak, a jegybank elnöke pedig a közelmúltban az óvatos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!