Csütörtökön tovább folytatódhat a forint szerdán indult erőteljes gyengülése, amelyet az elemzők korábban átmenetinek tartottak. Valószínűleg a miniszterelnök alapkamat csökkentési várakozásainak hatására az eurót szerdán csaknem egy forinttal magasabban jegyezték a kedd délutáni 250,5 forintos árfolyamnál.

Az eurót csütörtökön reggel 252,60/70 forinton jegyezték, több mint egy forinttal magasabban a szerda délutáni 251,30/50 forintos árfolyamnál. A forint 10,52 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 44 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A piacon nem tartják kizártnak a 255-256 forintos euró kurzust sem a nap folyamán.A kereskedők szerdán még átmenetinek tartották a magyar valuta gyengülését, és a mai napra 250-251 forint között várták az euró árfolyamát. Csütörtök reggeltől azonban a régió valutáit - így a forintot is - eladják külföldi befektetők, ezért gyengült a zloty és a cseh korona is.A forgalom jelentős volt a kereskedés első félórájában, amikor a forint/euró kurzus további mintegy egy forinttal 253,50/60 forintra romlott a nyitáshoz képest.Szerdán a nap folyamán 250,5 és 252 forint között kereskedtek az uniós valutával, átlagos forgalom mellett. A forint gyengülését a piaci szereplők a miniszterelnök keddi kijelentésének tulajdonították. A kereskedők az MTI-nek akkor azt mondták, hogy a forint gyengülése átmeneti jellegű, és az euró árfolyama csütörtökön ismét 250 forint körül várható.Medgyessy keddi nyilatkozatában kijelentette: a jelenleg 12 százalékos jegybanki alapkamat az év végére egy számjegyűre csökkenhet. A hazai elemzők 2004 végére 9-10,5 százalékos kamatszintet várnak, a jegybank elnöke pedig a közelmúltban az óvatos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör