Az Egyesült Államokban lázasan keresik azt a hárommillió állást, amelyet az utóbbi három recessziós évben veszített el a gazdaság. Az álláshelyek eltűnésének egyik oka a termelékenység gyors növekedése, a másik fő bűnös az amerikai álláshelyek „exportálása”.

Egy amerikai kisváros műanyag alkatrészgyára a nagyvállalatok mintájára - hogy lerázza magáról a külföldi munkaerő állandó versenyét - elbocsátotta dolgozói nagy részét, és kihelyezte műanyagalkatrész gyártását Sanghajba. A gyár nélkül maradt menedzserek megalakították az International Smart Sourcing Tanácsadó céget, és más vállalatokat segítenek abban, hogy Kínába telepítsék termelésüket.Az IT-szektorba fektető kockázati tőkealapok szinte csak olyan üzleti modell finanszírozásához adnak pénzt mostanában, amely a programozásnak vagy más munkafolyamatoknak legalább egy részét alacsony bérű országokba telepíti. Csupán a csúcsvezetők és a kulcspozícióban lévő termékfejlesztő mérnökök maradnak Amerikában.Az álláshelyek kihelyezése, az outsourcing nemcsak az amerikai állásokat tünteti el, de felelőssé tehető az USA fizetési mérlegének csaknem 20 éve fennálló krónikus hiányáért is – állítják a kihelyezések heves ellenzői, köztük a demokrata elnökjelölt John Kerry. „Véget kell vetnünk annak a gyakorlatnak, hogy kölcsönpénzből külföldi árukat vásárolunk, erősítve az európai és ázsiai gazdaságokat, miközben az amerikai középosztály nemcsak eladósodik, de vásárlóereje is csökken a munkaalkalmak hiánya miatt – írja Lou Dobbs, a CNN Money kolumnistája.Az aggodalom nem tűnik megalapozatlannak. A jövő év végére a vezető európai vállalatok 30 százaléka helyezi ki külországokba informatikai tevékenységének egy részét; 2010-re a tradicionális informatikai munkahelyek 25 százaléka települ át a fejlődő országokba. Ám a szellemi munkák kiáramlása heves ellenállást fog kiváltani az Egyesült Államokban – figyelmeztetett a Gartner Group, az egyik legnagyobb informatikai kutatóintézet legutóbbi jelentésében.William Poole, a St. Louis-i FED elnöke a másik táborhoz tartozik, akik támogatják a kihelyezést. „Az alacsony bérű állásoknak a fejlődő országokba vándorlása alapvetően használ az amerikai gazdaságnak. A termelékenység növekszik, emellett az infláció alacsony szinten marad, mert a külföldön olcsón termelt áruk mérséklik az áremelkedést” – nyilatkozta a Reutersnak.Hasonló véleményt hangoztat Matthew Slaughter, a Darthmouth College professzora: 1991 és 2001 között az amerikai multinacionális cégek 2,9 millió új állást teremtettek külföldön, ugyanakkor 5,5 milliót Amerikában. Ez sokkal több munkahely, mint amennyit a csak hazai piacra dolgozó cégek teremtettek. Ráadásul az amerikai multik külföldi expanziójával magasan kvalifikált amerikai vezetőknek, kutatóknak, logisztikai menedzsereknek teremtenek jól fizető munkahelyeket. Indiában 247 ezer programozó dolgozik Amerikából kihelyezett feladatokon, ami nem nagy falat az Egyesült Államok 131 milliós munkaerőpiacához képest. – érvel a professzor.Az outsourcing „iparág” 2007-ig évi 8 százalékkal fog növekedni – jósolja a Gartner Group.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat