Bankár Holding nyilvános vételi ajánlatot tett a Skoglund Befektetési Rt. teljes részvénymennyiségére.

A PSZÁF jóváhagyása esetén a felvásárló 284 forintot kínál a Budapesti Értéktőzsdére bevezetetett törzsrészvényekért, a tőzsdén nem jegyzett szavazatelsőbbségi részvényekért pedig 563 forintot fizet – tette közzé a Bankár Holding a BÉT honlapján.Az ajánlat egyelőre nem minősül ellenségesnek, de a közúti fuvarozási befektetésekkel foglalkozó Skoglund 74,42 százalékos többségi tulajdonosának a McCarthy and Laye Kft. nem is támogatja a Bankár Holding vételi szándékát, így a Bankár egyelőre a Skoglund 24 százalékos közkézhányadát próbálhatja felvásárolni. (A magát tanácsadócégnek nevező McCarthy tulajdonosai a cégbírósági adatok szerint a Skoglund igazgatója Komlós János, valamint Bakos Sándor, és közvetve Dr. Kozma Nóra.)A Bankár Holding korábban tárgyalásokat kezdeményezett a Skoglund többségi tulajdonosaival részvénycsomagjuk megvételére, az üzlet azonban nem jött létre – mondta a hvg.hu-nak Komlós János, a Skoglund Rt. főtulajdonosa és vezérigazgatója. A 24 százalékos nyilvánosan forgó részvénycsomag megszerzése után a Bankár feltehetőleg újabb ajánlatot tesz a többségi részvényesnek.A jelenleg leginkább alvó cégnek nevezhető Skoglund az Econethez hasonlóan a hátsó ajtón jutott be a tőzsdére. Egy kiürült kárpótlási jegy hasznosító társaság, az 1994 őszén alapított Magyar Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt. bőrébe bújva. A kárpótlási jegy hasznosítót 2001-ben vásárolták meg alapítóitól a Skoglund tulajdonosok, akik az új tőzsdei cégbe apportálták két szállítmányozó cég, a Skoglund Nemzetközi Szállítmányozási Rt.-nek a 74,87, illetve a Kapos Kamion Rt.-nek a 7,7 százalékát.A két fuvarozó vállalatot két évvel ezelőtt a könyv szerinti értéket valamivel meghaladó, 320 millió forint körüli értéken eladták a Révész Eurotrans nevű cégnek. A két fuvarozócégtől azért vált meg a Skoglund mert azok pénzügyi eredménye szerény és mérete kicsi volt.A Skoglund sikertelen kísérletet tett a Waberer's csoport tulajdonában lévő Hungarocamion flottájának megvásárlására is. Sikerült azonban megvásárolnia a 2,3 milliárd forint árbevételű Trans Europe Logistic Rt. névre hallgató közúti fuvarozó céget. Azt, hogy a Bankár Holding a közúti fuvarozásba akar-e beszállni, vagy csak a kiürített Skoglundot szeretné megszerezni, hogy valamely céget a hátsó ajtón vezessen be a tőzsdére, nehéz megjósolni.Az 592,5 millió forintos saját tőkével rendelkező Skoglundra tett ajánlati ár a sajáttőkeérték 25 százaléka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film