Tetszett a cikk?

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint a brókerügy egyik szereplője pénzt juttatott egy olyan szervezetnek, amelyről széles körben ismert, hogy terrorszervezeteket pénzel.

A Fidesz kormány alatt titokminiszterként tevékenykedő Demeter Ervin a Budapest tévé hétvégi, Sajtóklub című műsorában elmondta: magánbeszélgetés keretében felhívta a CIA magyarországi összekötőjének a figyelmét arra, hogy a brókerbotránynak – amelynek egyes szálai az Egyesült Államokba vezetnek – köze lehet a terrorizmushoz. Demeter hétfőn a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy értesülése szerint az eljáró hatóságok is rendelkeznek olyan információkkal, miszerint az ügy egyik szereplője pénzt juttatott egy olyan szervezetnek, amelyről széles körben ismert, hogy terrorszervezeteket pénzel. Az amerikai titkosszolgálat figyelmét egyébiránt azért is fontosnak tartotta felhívni az ügyre, mert a milliárdos sikkasztásban és pénzmosásban érintett egyik céget az Egyesült Államokban jegyezték be.Demeter Ervin szerint megtervezett és összehangoltan végrehajtott akció volt mindaz, ami a brókerügyben történt, s amelyben mások mellett egy pénzmosásra szakosodott nemzetközi céghálózat szolgálatait is igénybe vették. E hálózat egyes tagjai segítettek korábban kimenekíteni Jugoszláviából a volt szerb elnök, Milosevics pénzét is. Demeter a Népszabadságnak elmondta, hogy a brókerügyben kimutatható pénzmosás és a Milosevics-féle vagyonkimentés között egy Angliában bejegyzett cég jelenti a kapcsolatot.A CIA képviselője a volt titokminiszter szerint azért hárította el a kérését, mert a CIA csak kormányokkal áll kapcsolatban, s magát a brókerügyet belpolitikai ügyként kezelik. A CIA embere végül azt javasolta neki, észrevételeivel forduljon a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz – mesélte Demeter.Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár szerint Demeter viselkedése nem korrekt, nem tisztességes. Miután korábban bizottsági elnökként hozzájutott bizonyos iratokhoz, amelyeknek minősítését a nyílt nyomozás érdekében oldották fel, azokból tetszése szerint hozott nyilvánosságra részeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!