Az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint a brókerügy egyik szereplője pénzt juttatott egy olyan szervezetnek, amelyről széles körben ismert, hogy terrorszervezeteket pénzel.

A Fidesz kormány alatt titokminiszterként tevékenykedő Demeter Ervin a Budapest tévé hétvégi, Sajtóklub című műsorában elmondta: magánbeszélgetés keretében felhívta a CIA magyarországi összekötőjének a figyelmét arra, hogy a brókerbotránynak – amelynek egyes szálai az Egyesült Államokba vezetnek – köze lehet a terrorizmushoz. Demeter hétfőn a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy értesülése szerint az eljáró hatóságok is rendelkeznek olyan információkkal, miszerint az ügy egyik szereplője pénzt juttatott egy olyan szervezetnek, amelyről széles körben ismert, hogy terrorszervezeteket pénzel. Az amerikai titkosszolgálat figyelmét egyébiránt azért is fontosnak tartotta felhívni az ügyre, mert a milliárdos sikkasztásban és pénzmosásban érintett egyik céget az Egyesült Államokban jegyezték be.Demeter Ervin szerint megtervezett és összehangoltan végrehajtott akció volt mindaz, ami a brókerügyben történt, s amelyben mások mellett egy pénzmosásra szakosodott nemzetközi céghálózat szolgálatait is igénybe vették. E hálózat egyes tagjai segítettek korábban kimenekíteni Jugoszláviából a volt szerb elnök, Milosevics pénzét is. Demeter a Népszabadságnak elmondta, hogy a brókerügyben kimutatható pénzmosás és a Milosevics-féle vagyonkimentés között egy Angliában bejegyzett cég jelenti a kapcsolatot.A CIA képviselője a volt titokminiszter szerint azért hárította el a kérését, mert a CIA csak kormányokkal áll kapcsolatban, s magát a brókerügyet belpolitikai ügyként kezelik. A CIA embere végül azt javasolta neki, észrevételeivel forduljon a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz – mesélte Demeter.Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár szerint Demeter viselkedése nem korrekt, nem tisztességes. Miután korábban bizottsági elnökként hozzájutott bizonyos iratokhoz, amelyeknek minősítését a nyílt nyomozás érdekében oldották fel, azokból tetszése szerint hozott nyilvánosságra részeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása