Tetszett a cikk?

Hárommilliárd forint költséggel újítja meg idén a fűzfői Erőmű Kft. energiatermelését a tulajdonos Nitrokémia 2000 Rt.; a korszerűsítés lényege a megújuló energiaforrás, azaz faapríték tüzelésre térnek át az eddig használt földgáz helyett.

Az erőmű a gyártelep közel félszáz vállalkozásának és a lakótelep igényeinek megfelelően 400 ezer gigajoul gőzt termel évente. A műszaki-technikai berendezések zöme azonban már több mint 40 éves, ezért az erőmű felújítása elkerülhetetlen.A korszerűsítést már az Európai Unióan preferált biomassza felhasználásával kívánják megvalósítani, ami jelentősen csökkenti majd a szén-dioxid kibocsátást is. A fűtéshez két nagy teljesítményű kazánt állítanak be, amelyekben évente 135 ezer tonna aprítékot használnak fel. Az új turbinákkal felszerelt kazánok hőenergia termelése megközelíti majd az 50 megawattot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!